Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Lav – simbolika

simbolizam životinja: lavLav, kralj životinja, car džungle, ili jednostavno jedna od najlepših (i najopasnijih) životinja na svetu, je oduvek predstavljao simbol snage, ponosa i hrabrosti. Sasvim razumljivo, ako se prisetimo da je ovaj predator obdaren neverovatnom brzinom, snažnim nogama i još snažnijom vilicom, te prelepom grivom koja upotpunjuje njegov savršen izgled. Možda su baš zato gotovo sva kraljevstva bila opčinjena ovim simbolom?

Podjednako obožavan kod Egipćana, Persijanaca, Grka i Rimljana, lav je oduvek važio za goropadnu životinju koja u sebi objedinjuje kako moć i najvišu vlast, tako i autoritet, pravdu ali i besmrtnost. U Egiptu je poistovećivan sa bogom Sunca Ra, dok u grčkoj mitologiji centralno mesto zauzima Nemejski lav, poznat po svojoj neprobojnoj koži koja je na muke bacila čak i čuvenog narodnog heroja Herakla.

U umetnosti hrišćana, lav je takođe izjednačavan sa snagom ali i vaskrsenjem, a često se uzima i kao simbol duhovne budnosti. Istovremeno, u budizmu lavovi predstavljaju mudrost, napredak, blagostanje i prosvetljenje, dok islam na njih gleda kao na proverenu zaštitu od zla. Lav je i izuzetno moćan simbol u Feng Shui-u, gde su posebno na ceni takozvani “foo dogs” lavovi koji su zaduženi da čuvaju ulazna vrata kako domova, tako i budističkih hramova.

Podsetićemo vas da ova izuzetna životinja vlada petim znakom zodijaka, koji svojim pripadnicima daruje kolerični temperament, dostojanstveno držanje, pomalo prgavu i naglu narav, ali i odličnu moć organizacije, prodornost, spretnost i praktičnost. Iz svega ovoga se jasno vidi da nam je simbolika lava gotovo neophodna u trenucima kada nam nedostaje samopouzdanja, i kada nismo u mogućnosti da jasno definišemo svoje ciljeve te da se za njih borimo svim srcem.

Činjenica je da lav, kao i svaka druga životinja, u sebi nosi i onu negativnu stranu. U ovom slučaju, kada govorimo o psihologiji, divljina lava se često dovodi u vezu sa našim potisnutim željama, a ponekad nas njegova agresivnost može dovesti u stanje stresa, do te mere da ugrozimo naše nesvesno. Tako je, primera radi, lav viđen u snu sinonim za strah od neuspeha, dok se rika lava dovodi u vezu sa opasnostima koje moramo savladati u borbi sa našim protivnicima.

Kada je reč o Tarotu, lav se u otvaranjima izjednačava sa našom instinktivnom prirodom, i često nam signalizira da je došlo pravo vreme da skupimo hrabrost i odreagujemo shodno situaciji u kojoj se nalazimo. Zanimljivo je da upravo osma karta Velike Arkane (označena kao “Snaga”) prikazuje mladu ženu koja svojom nežnošću i unutrašnjom snagom otvara velike čeljusti lava. Zvuči nezamislivo, ali ponekad je odvažnost mnogo bitnija od fizičke snage.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203