Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Lala – Simbol Ambicije, Bogatstva i Slave

Lala – Simbol Ambicije Bogatstva SlaveTulipan, poznatiji kao lala, je oduvek važio za simbol lepote, raskoši i bogatstva. Zato ne čudi što je, uz ruže i orhideje, upravo lala jedan od najomiljenijih cvetova koji uglavnom poklanjamo onda kada želimo da pokažemo svoju ljubav i naklonost onima do kojih nam je stalo. Već na prvi pogled ovaj cvet je lako povezati sa izobiljem, ponosom i ambicijom, a kako je istovremeno reč o biljci koja najavljuje proleće – u njoj vidimo i sliku svakog novog početka.

Sam naziv ovog prelepog cveta vezuje se za tursku reč tülbent što u prevodu znači turban. Iako je danas prva asocijacija na lalu Holandija, činjenica je da je ona zapravo poreklom sa juga Evrope, sefera Afrike i iz Azije. Zanimljivo je dodati da, osim Holandije koja se popularno naziva “zemljom lala”, ovaj cvet takođe važi za nacionalni simbol Turske i Irana. Dobro je poznat podatak da je za vreme vladavine sultana Ahmeda III lala bila znak prestiža, a često se moglo čuti da je sam cvet važniji čak i od ljudskog života! Samim tim, bila je opšteprihvaćena kao simbol bogatstva, izobilja, razvoja i napretka, a upravo taj period Otomanske imperije je poznatiji i kao “doba lala”. U prilog tome dodajemo i jednu staru tursku legendu koja govori o ljubavi princa Farhada i lepe sluškinje Širin koja je iznenada umrla, a princ, ne mogavši da podnese bol i očajanje – odlučio je da se baci sa najviše stene i na taj način pridruži svojoj voljenoj. Svaka kap krvi mladog princa se ubrzo pretvorila u po jednu crvenu lalu, kako bi odala počast ovoj nesebičnoj ljubavi.

Bez obzira na to da li verujete u mitove i legende, ili stojite nogama čvrsto na zemlji, činjenica je da su upravo crvene lale jedan od najmoćnijih simbola iskrene i prave ljubavi. Sam gest poklanjanja lale crvene boje govori: “ja verujem u ljubav”. Baš kao što bela lala ukazuje na čistotu duše, nevinost i skromnost. Takođe, u njenoj beloj boji vidimo sliku opraštanja, ali i lepe uspomene na nekoga pa ne čudi što se one povezuju i sa sahranama. Uostalom, polje belih lala je jedna od najjačih asocijacija na rajski vrt, zar ne? Za razliku od crvenih i belih, plave lale označavaju mir, smirenost, ali i poverenje, pa ih najčešće poklanjamo osobama koje u nama bude poštovanje, odanost i vernost. Ljubičasta (takozvana purpurna) boja lale je tradicionalno povezana sa kraljevskim porodicama te se, sasvim logično, najčešće poklanja ljudima od ugleda, kao i osobama koje su nam na neki način nadređene. Značenje ružičastih lala se donekle preklapa sa značenjem crvenih, s tim što je kod ružičastih (osim ljubavi) naglasak na brizi, solidarnosti, i ma koliko to iluzorno zvučalo, smatra se da je u njima objedinjen koncept “savršene sreće”. Ne zaboravimo na kraju žute lale koje su simbol prijateljstva, asociraju na radost, slavlje i veselje, ali imajte na umu da istovremeno ukazuju i na beznadežnu ljubav, pa ovu boju radije zaobiđite ukoliko priželjkujete romansu.

Pored svega navedenog, ovo lukovičasto bilje je izuzetno zahvalno za gajenje. Lale vole suncevu svetlost, što je direktna asocijacija na bogatstvo, plodnost, život i uskrsnuće. One se odlično prilagođavaju svim uslovima pa ne čudi što ih, pored bašte odnosno dvorišta i vrtova, sve češće nalazimo i u saksijama, na balkonima. Lale su zaista najbolji “cvetni” reprezent odnosa koje čovek uspostavlja sa svojom okolinom, ali se od nje mnogo toga može naučiti i o eleganciji, dostojanstvu, ponosu. Neki je baš zbog ove karakteristike nazivaju cvetom uobraženih i gordih, ali mi ipak smatramo da je iskrenije reći: lala ostaje lala, u svim uslovima, i u svim situacijama!

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203