Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

La Sirene Veve – Vudu Simbol

La Sirene Veve Vudu Simbol

Kao što i samo ime kaže, La Sirene je kraljica, boginja ili bolje rečeno majka mora u Vudu religiji. Ponekad se može čuti da je ona zapravo jedan od aspekata Erzulie božanstva, i to onaj “vodeni” deo – podjednako lep, šarmantan i senzualan. Ipak, ne treba smetnuti sa uma da je reč o još jednom dobrom duhu koji, osim svega navedenog, vlada i bogatom odnosno višom klasom, te je njeno prisustvo od velike pomoći upravo na ceremonijama prizivanja bogatstva i prosperiteta. Dodatno, ona je vladarka Meseca, umetnosti, lepote i muzike.

Izgleda da svaka priča o sirenama počinje na isti način: one najpre začaraju čoveka svojim čudesnim moćima, a zatim ga neprimetno odvode u svoje podvodno carstvo. Poneke verzije ovog mita sa Haitija nas uče da tamo, u dubini mora, La Sirene zapravo uči ljude svojevsrnim magičnim trikovima i otkriva im neke nove spiritualne dimenzije. Drugi, pak, smatraju da, jednom kada odluči da povede nekog sa sobom, La Sirene zapravo dobija novog slugu koji mora da radi sve što mu ova moćnica naredi. Tek kada čovek “odsluži” svoje, može da bira hoće li ostati u njenom carstvu ili se vratiti u svoje pređašnje okruženje. Svi se, doduše, slažu u jednom – niko se ne vraća iz morskih dubina a da pritom nije postao iskusniji, pametniji, ali i misteriozniji!

La Sirene je žena dobro poznatog Agwe-a, duha koji takođe vlada morem, ribom i svim vodenim biljkama. Samim tim, njen “zamak” se nalazi na dnu mora i ona vlada svim “bogatstvima” koja se mogu naći u vodi: biserima, koralima, nasukanim brodovima. Često je prikazivana kao žena izuzetne lepote i izrazito crne, duge kose, koja sedi na ivici velike stene i posmatra svoj lik u ogledalu. Dakle, za nju se slobodno može reći da je poprilično sujetna i uobražena, okrenuta sebi. To svakako ne umanjuje njenu moć i zavodljivost! Naprotiv, prva asocijacija na ovu Sirenu je uvek lepota koja hipnotizira, omamljuje, te pleni misterijom i magijom.

Njene omiljene boje su bebi-plava i bela, a kada je reč o simbolima – sve školjke, morske zvezde, biseri i ribe spadaju pod njenu nadležnost. Smatra se da osoba zaposednuta ovim duhom nije u stanju da hoda (baš kao što i Sirena nema noge već veliko peraje) ali ni da pravilno diše. Sama ceremonija prizivanja se najčešće odvija pored mora, a od ponuda i poklona koji se ostavljaju ovom duhu najprominentniji su beli rum, vino, razni deserti i slatkiši, ogledala, četke za kosu, voće (posebno lubenica).

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203