Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Krava – simbol i verovanja

krava simbolKrava je jedna od najznačajnijih životinja koju je čovek uspeo da pripitomi i prilagodi svojim svakodnevnim potrebama. Zato i ne čudi što je oduvek smatrana simbolom plodnosti, vitalnosti, nesebičnog davanja i požrtvovanosti. Za ovu rogatu ali ljupku životinju slobodno možemo reći da je jedan od najpozitivnijih simbola koji u sebi spaja i mušku i žensku energiju.

Možda baš zbog toga krava uživa status svete životinje u zemljama poput Indije i Nepala, gde je opšteprihvaćena kao simbol napretka i blagostanja. Zanimljivo je da su njene “moći” tako velike da, (pod uslovom da se lepo ponašate prema njoj), dobijate garanciju da ćete se uskoro obogatiti i ispuniti sve svoje želje. Takođe, ne treba zaboraviti ni najpoznatiju belu kravu grčke mitologije – Iju, ljubavnicu Zevsa i majku prvog egipatskog kralja Epafa. Njen pandan u germanskoj mitologiji je praiskonska krava Audumla, koja je nastala je iz otopljenog otrovnog inja i koja je preživela tako što je lizala slani led. Iz tog leda se, po njihovom verovanju, pojavio praotac bogova Buri koji je imao sposobnost samooplođenja.

Iz svega ovoga je lako zaklučiti da je, kada su krave u pitanju, u mitologiji najveći akcenat stavljen upravo na njihovu plodnost. Njihov urođeni materinski instinkt, prisnost sa potomstvom i nepresušan poriv da se o nekome brinu, čoveku šalje jasnu poruku da je došlo pravo vreme da se posveti onim najintimnijim željama i nadanjima. Bilo da se radi o muškoj ili ženskoj osobi, krava opominje da je trenutak da budemo verni sebi i svojim osećanjima, da pažljivo oslušnemo svoj unutrašnji sat i preuzmemo na sebe odgovornost za svoj dalji život. U osnovi svakog od nas je želja da nekome (ili negde) pripadnemo svim svojim bićem, i nije sramota to priznati!

Krave su oduvek bile simbol ljubavi, ljubaznosti i darežljivosti, pa ne čudi što je mnogima od nas krava prva asocijacija na čokoladu, plišane igračke ili toplinu porodičnog doma. Strpljenje, smirenost, nepokolebljivost, postojanost, saosećajnost i sposobnost dobre procene takođe ulaze na spisak karakteristika koje se pripisuju simbolu krave.

Ponekad se ovoj listi može dodati i pasivnost, ali čak i ona ovde dobija pozitivan prizvuk, te je možemo posmatrati kao jednostavniji put do prosperiteta. Nije baš svaki trenutak povoljan za akciju, složićete se! A ukoliko je krava čest gost u vašim snovima – čestitamo, upravo ste postali kandidat za unapređenje, dobitak na lutriji ili vas možda očekuje neko nasledstvo. To je najmanje što ova sveta životinja može da vam ponudi!

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203