Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Kornjača kao simbol

kornjaca simbolEvo jedne životinje koja je oduvek smatrana simbolom dugovečnosti, blagostanja i najveće moguće zaštite. Pogađate, reč je o kornjači – simpatičnom gmizavcu karakterističnog oklopa koji (verovali ili ne!) naseljava našu planetu već duže od 250 miliona godina! Zato i ne čudi što se upravo kornjačama pripisuju osobine poput izdržljivosti, determinisanosti, upornosti, stabilnosti i istinske mudrosti.

Ipak, ono na šta bi svaka kornjača mogla da bude više nego ponosna jeste činjenica da za ljude ona oduvek predstavlja simbol sveta, odnosno simbol planete Zemlje. U kornjači Indijci vide sliku svemira i njegove postojanosti, dok njene noge simbolišu četiri strane sveta. Kada je grčka mitologija u pitanju, kornjaču srećemo u mitu o Hermesu, koji je od njenog oklopa sebi napravio liru na kojoj je mogao izvoditi čarobne melodije. Na istoku je ona moćan feng šui simbol, a Kinezi je još nazivaju i “crnom ratnicom”, pa ne čudi što je (zajedno sa zmajem) upravo kornjača krasila zastavu carske vojske.

Iz svega ovoga lako je doneti zaključak da je i talisman u obliku kornjače jedan od najpopularnijih talismana plodnosti, zaštite, sreće i zdravog života. Kornjača donosi prosperitet, lagano ali stabilno poboljšanje u gotovo svakoj sferi života, a garantuje dugovečnost, istrajnost i povlačenje pametnih, mudrih poteza. Simbol je sigurnosti, pravde, skromnosti i pobožnosti, a samim tim i velike i istinske duhovnosti koja čoveka ne napušta čak ni u najtežim trenucima. Smatra se da njen oklop ima posebnu moć da čoveka zaštiti od nepredviđenih, iznenadnih loših događaja i opasnosti. Zaista, i sama pomisao na kornjačin oklop nam daje sliku majčinog krila i odbrane.

Najvažnija lekcija koju svako od nas može da nauči od kornjače jeste postizanje potpunog mira čak i u najvećem haosu. Svojim laganim, sporim pokretima, ona nas svakodnevno uči da je najbitnija stvar ostati priseban, nepokolebljiv, odan svojim potrebama i instinktima, čak iako svi oko nas propagiraju sasvim suprotno. Kornjača kao da nije zainteresovana za “instant-rešenja”, ona je obdarena neverovatnim čulom mirisa što u prevodu znači da ona jednostavno ima nepogrešiv “njuh” za svet koji je okružuje. Zato i ne čudi što kornjače nisu ofanzivne životinje, one jednostavno kao da nemaju potrebu da išta dokazuju već prihvataju stvari onakve kakve jesu i nastavljaju da prate svoj svakodnevni ritam. Ne treba zaboraviti ni simboliku kornjačinog uvlačenja u oklop, što predstavlja jasnu asocijaciju bavljenja sobom, odnosno svojim unutrašnjim bićem. Uvek imajte na umu da oklop kornjači ne predstavlja nikakvu teškoću, ona s njime ponosno korača gde god da krene, pa nas samim tim simbolično poziva da istražimo sebe u potpunosti, ne bismo li i mi dobili nešto od njene mudrosti i iskustva.

Pojava kornjače u snovima se uglavnom povezuje sa novom ljubavnom vezom koja, u zavisnosti od detalja sna, može simbolisati i manje neprijatnosti vezane za osećaj neuzvraćene ljubavi. Ipak, najčešće se smatra dobrim znakom koji nagoveštava siguran napredak, a istovremeno ukazuje da imamo i sasvim solidnu zaštitu (što od porodice, što od prijatelja) na putu do cilja kome težimo. Srećna budućnost, dobro zdravlje i postepeno poboljšanje uslova života takođe spadaju u njenu nadležnost, pa se čini da možete biti više nego zadovoljni njenom posetom u toku noći!

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203