Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Kineski Simbol Sreće, Moći i Uspeha – Zmaj

zmaj simbol moćiZmaјevi zaista postoje, i poseduju neverovatnu moć! I dok ostatak sveta zmajeve poistovećuje sa alama, nemanima i opasnim mitološkim čudovištima, Kinezi u njima vide najmoćnije simbole sreće koji ljudima garantuju veliki uspeh, zdravlje i moć. Zmaj je na Istoku oduvek značio neverovatnu izdržljivost, hrabrost, blagostanje, eleganciju i kreativnost, pa samim tim ne čudi što je u kineskoj mitologiji upravo ovo “nebesko stvorenje” simbol muške snage i plodnosti, odnosno simbol esencijalne Jang energije.

Budnost, bezbednost, produktivna snaga prirode, kao i duh preporoda te svaka pozitivna promena – sve ovo takođe spada u nadležnost Zmajeva. Oni omogućavaju i dobre poslovne poduhvate, vraćaju neophodan red tamo gde postoji haos, u njima vidimo uspeh koji traje, najveća moguća dostignuća i napredak. U direktnoj su vezi sa istokom, rađanjem Sunca i prolećem, jašu na vetru a na oblacima plove ka nebesima. Kombinacija su jelena, majmuna, vola, ribe, tigra, konja, lava, orla i zmije pa ne čudi što su u stanju ne samo da lete već i da hodaju po kopnu, a kad zatreba – i da zaplivaju morem. Za razliku od opšteprihvaćenog verovanja da je zmaj vatreno biće, kineski zmaj je zapravo usko povezan sa vodom! On caruje prolećnim kišama, oblacima i gromovima, i ima moć da vodu usmeri ka najsušnijim predelima, pa je zato duboko poštovan u zemljoradničkim oblastima Kine.

Iako ujedinjen sa vodom Zmaj može dobiti i destruktivnu, razarajuću moć, ipak je mnogo uvreženije mišljenje da ova posebna unija zrači plemenitim duhom, pa je zato oduvek služila da se dočara carska moć. Car je, baš kao i zmaj, simbol energije, prosvetljenja, odlučnosti, blagonaklonosti, a povrh svega poseduje savršen spoj inteligencije i optimizma. Čini se da je spisak pozitivnih osobina koje se pripisuju zmajevima beskonačan, ali sama činjenica da se radi o najzastupljenijem i najpoštovanijem simbolu Azije to svakako opravdava. Uostalom, Kinezi sebe smatraju zmajevim potomcima, a to je, složićete se, velika čast!

Zanimljivo je pomenuti da je čak i planina koja se nadvija nad Hongkongom u direktnoj vezi sa zmajevima. Ona nosi ime Kaulin što u prevodu znači Devet Zmajeva, a snaga ovih stvorenja je istaknuta na velikom keramičkom zidu koji se nalazi u Pekingu. Upravo ta veličanstvena slika je postavljena kako bi donela sreću i zaštitu koju nude ovi zmajevi. Pogađate, svaki od njih poseduje svoje atribute, a to su sledeći: P’u-lao (upozorava čoveka na opasnosti, služi kao odbrana i zaštitnik, a najčešće se sreće na zvonu ili gongu), Ch’iu-niu (kombinovan sa muzikom stvara i podstiče Jang energiju), Pi-his (vlada znanjem i obrazovanjem), Pa-hsia (daruje podršku i snagu ukoliko mu se obratimo u teškim trenucima), Chao-feng (vladar je i zaštitnik svetih mesta i hramova), Chih wen (simboliše pobedu vode nad vatrom), Suan-ni (moćan zaštitnik i popularan talisman koji štiti od lopova, gubitaka i izdaje), Yai-tzu (čuvar i zaštitnik od svih telesnih povreda), i Pi-kau (moćan zaštitnik kada se susrećemo sa lažnim optužbama, uvredama ili parnicama).

A kako se u Kini dosta polaže i na očuvanje savršenog balansa među elementima, tako prepoznajemo i pet različitih boja koje se mogu videti tokom festivala Zmajevog Plesa. Zeleni zmaj se tako dovodi u vezu sa prolećem i dobrom žetvom, crveni simbolizuje leto i uzbuđenje, dok se beli i crni vezuju za jesen i zimu. Naravno, ne treba izostaviti ni popularnog žutog zmaja koji objedinjuje sve navedene energije i poseduje solarnu moć. Tokom ovog tradicionalnog kineskog plesa, akcenat je na zmajevima izrađenim od najfinijeg bambusa, tekstila ili svile koji dostižu dužinu i preko sto metara, a sve to ne bi li se bogovi umilostili i omogućili ljudima srećnu i berićetnu godinu.

Na kraju dodajmo i to da se zmajevi često prikazuju udruženi sa ostalim moćnim elementima ili životinjama. Tako, zmaj u kombinaciji sa tigrom (iako je reč o iskonskim rivalima) donosi neophodnu hrabrost ali izaziva i veliko poštovanje jer označava nepobedivu snagu. Zajedno sa feniksom, predstavlja savršenu kombinaciju muškog i ženskog principa odnosno otelotvorenje Jin i Jang energije. Zmaj koji leti na oblacima je takođe moćan simbol nebeske energije koji daruje pozitivnu energiju i unosi mir i harmoniju u ljudske živote. Ipak, najčešći detalj koji možemo sresti uz figuru zmaja jeste biser (ponekad i kristal) koji, postavljen u kandži zmaja simboliše bogatstvo, moć, sreću u poslovanju, ali i znanje (odatle i dobro poznat termin “biseri mudrosti”). Ne zaboravite da probudite svog zmaja, i potrudite se da bar delić ove zapanjujuće energije bude stalno uz vas!

One Response to “Kineski Simbol Sreće, Moći i Uspeha – Zmaj”

  • Da li je kineski horoskop tačniji od astrologije? | Minut za mene:

    […] (koza, svija, bivo) dok neke imaju više simboličan značaj u kineskoj kulturi kao što us zmajevi, zmije ili […]

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203