Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Kineski Simbol Sreće i Veselja – Svraka

svraka simbol sre'e i veselja

Xu Beihong (徐悲鴻, 1895-1953)

Svraka je u Kini tradicionalno povezana sa veseljem i srećnim okolnostima. Simbol je radosti, a smatra se posebno dobrim predznakom kada za svijanje gnezda izabere baš vašu kuću – tada unosi pozitivnu energiju u dom, i najavljuje ugodnu budućnost za sve članove porodice. I dok je na našim prostorima svraka oduvek smatrana brbljivcem koji donosi loše vesti, Kinezi u njoj vide takozvanu “pticu radosti” koja istovremeno simbolizuje nove prilike. Bilo da se radi o novom poslu ili o novoj ljubavi – od svrake se očekuju samo dobre vesti! Pitate se zašto?

Evo jedne lepe legende koja odgovara na pitanje zašto svraka u Kini uživa status svete ptice. Legenda je vezana za boginju po imenu Fokulon koja se zajedno sa svojim sestrama igrala kraj jezera baš u momentu kad je svraka letela i nehotice ispustila komadić crvenog voća. Fokulon je pojela voće i ubrzo na svet donela dečaka Bukulirongshuna koji je kasnije postao vrhovni vođa dinastije Mandžu. Bukulirongshun i njegovi potomci su bili heroji i odlični borci, pa su bili trn u oku članovima susednih plemena koji su se udružili u nameri da ih unište. U tome su skoro i uspeli: ubrzo su svi osim mladića po imenu Fanča ubijeni u krvavom pohodu. Fanča je uspeo da pobegne ali ni neprijatelji nisu odustajali u težnji da ga uhvate.

Baš u momentu kada se činilo da su se skoro dočepali nesrećnog mladića, na njegovu glavu je sletela svraka. Mladić je bio iznenađen i uplašen, ali je ipak odlučio da stoji mirno dok su mu u susret dolazile ubice. Kako je već pala noć, a na njegovoj glavi stajala svraka – neprijatelji su samo prošli pored njega, verujući da je Fanča stablo drveta na koje je sletela ptica. Od tada, ljudi plemena Mandžu na svrake gledaju kao na znak iznenadne i velike sreće. 1644 godine je vladar dinastije Mandžu postao Kineski car i osnovao dinastiju Qing, poznatiju i kao Mandžursku dinastiju, koja ujedno predstavlja poslednju kinesku carsku dinastiju.

Nadamo se da je sada jasnije zašto je svraka tako bitna ptica u kineskoj tradiciji. Ne samo da pruža zaštitu i sreću u nesreći, već i njeno graktanje najavljuje neočekivane ali dobrodošle goste koji će, sasvim logično, doneti dobre i povoljne vesti. Jedna svraka je simbol sreće, dve svrake okrenute jedna ka drugoj su simbol duple sreće ali i braka! Još jedna kineska legenda nam otkriva vezu između ovih ptica i sreće u ljubavi, a vezana je za nebeski ljubavni par koji je osuđen na večnu razdvojenost. Ne zvuči baš optimistično, bar ne do onog dela legende koji kaže da postoji samo jedan dan u godini kada im je dozvoljeno da se sastanu na božanskoj reci, i to zahvaljujući mostu koji čini jato svraka.

Dodajmo na kraju da i Feng Šui svraku povezuje sa srećom, slavljem i radosnim okolnostima. Brak, deca, zdrava porodica takođe spadaju u njenu nadležnost pa ne čudi što je upravo slika svrake znak čovekove želje da se skrasi, odnosno svije svoje gnezdo. Takođe, simbol svrake se tradicionalno koristi i za otklanjanje prepreka kako u karijeri tako i u ljubavnom životu, a baš kao i u pomenutoj legendi – ona ima moć da nam ponudi rešenje onda kada se tome najmanje nadamo!

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203