Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Kineski Simbol Sreće i Harmonije – Kraba

kraba kineski simbol harmonije i srećeKraba je još jedan u nizu kineskih simbola koji su direktno povezani sa srećnim i harmoničnim životom. Naime, muški deo populacije u Kini krabu smatra izuzetno moćnim talismanom koji ne samo da ima sposobnost privlačenja i slanja dobrih vibracija, već konstantnim nošenjem (najčešće oko vrata) jača potenciju i muškost. Ovakva simbolika ne treba da nas čudi, s obzirom na činjenicu da su krabe oduvek važile za plodna stvorenja. Samim tim, usko su povezane sa čovekovom težnjom za velikim i zdravim potomstvom, odnosno proširenjem porodice.

Zanimljivo je da reč “kraba” i reč “harmonija” na kineskom zvuče isto – izgovaraju se xie. I zaista, nije li ovaj mali ljuskar poznat upravo po svom pomalo čudnom hodu koji nikada ne uključuje nagle pokrete unapred, već izgleda kao da radije tapka u mestu? Zapravo, krabin hod možemo nazvati i blagim teturanjem, ona kao da harmonično stepuje levo-desno i ne mari mnogo za dešavanja oko sebe sve dok je u potpunom skladu sa prirodom. Upravo u ovakvom njenom ponašanju dobijamo jasnu poruku koja glasi: nisu sve staze utabane, niti su svi putevi uvek označeni i jasno vidljivi, neke moramo pronaći i mi sami! Kinezi su, izgleda, odlično upoznati sa ovakvim sistemom funkcionisanja, a simbol krabe im samo pomaže da se podsete koliko su mir i dobra koncentracija važni na putu do uspeha.

A uspeh je, verovali ili ne, u kineskoj tradiciji takođe usko povezan sa simbolom krabe! Ovo se posebno odnosilo na uspeh pri polaganju takozvanog “carskog ispita” gde su se birali najbolji kadrovi za službu u državnoj upravi. Kineska reč za oklop krabe se može prevesti i kao “prvi”, pa se odavde vidi jasna simbolika najveće moguće ocene koju je neko mogao da dobije na polaganju ispita. Naravno, ukoliko je imao podršku krabe! Kao što vidite, imati njenu zaštitu znači uvek biti u prednosti, bilo da se radi o biznisu, novcu, ili socijalnom statusu.

Za kraj dodajmo i to da je kraba jedan od najjačih lunarnih simbola, pa samim spada u dobre emitere Jin energije. Ovde nema ofanzive, već se u cilju preživljavanja koriste sva moguća čula. Naglasak je dakle na emocijama, poverenju, zaštiti i regeneraciji. Zbog svog oklopa (koji su u stanju da promene i više od deset puta u prvoj godini života!) krabe se takođe smatraju znakom transformacije i velike zaštite.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203