Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Kineski Simbol Snage i Moći – Tigar

tigar simbol snage i mociMalo je reći da je u kineskoj kulturi Tigar povezan samo sa snagom i moći. Budući da se radi o kralju svih životinja, njemu se pripisuje čitav niz najpozitivnijih osobina poput hrabrosti, srčanosti, velikodušnosti, izdržljivosti i nezadržive energije. Pored svega navedenog, Kinezi smatraju da tigrovi poseduju moć da zaštite čoveka od zlih duhova, odnosno negativne energije, kao i da mu omoguće bogatstvo i prosperitet.

Kažemo tigrovi, a ne tigar, jer ih u Kineskoj tradiciji ima čak pet: beli, crni, plavi, crveni i žuti! Beli tigar je povezan sa zapadom, vladar je jeseni a od elemenata mu pripada metal. Crnom tigru pripada sever, zima, i vodeni element. Crveni, kao što i sam naziv kaže, vlada jugom, letom i vatrenim elementom, dok plavi tigar upravlja prolećem, zemljanim elementom i istokom. Osobine svih ovih tigrova u sebi nosi onaj najmoćniji, odnosno najsuperiorniji – žuti tigar, koji predstavlja središte, Sunce i vrhovnog vođu. Prema staroj kineskoj legendi, ovi tigrovi održavaju savršen balans kosmičkih energija na planeti Zemlji, odnosno omogućavaju njihov nesmetan protok a sve u cilju prevencije haosa koji bi zasigurno nastao narušavanjem prirodne ravnoteže.

Iz svega ovoga lako je zaključiti da je tigar izuzetno moćan solarni simbol, koji je u direktnoj vezi sa Jang enegrijom. Istovremeno je tvorac, spreman na akciju i borbu, ali može biti i uništitelj. Brutalna snaga, dominacija i strastvenost su takođe pod njegovom ingerencijom, a bez obzira na to što je tigar u direktnoj vezi sa instinktivnim delovanjem, Kinezi u njemu vide super-inteligentno stvorenje koje štiti od svih mogućih katastrofa i nesreća. Ili, kako Kinezi vole da kažu: tigar nas štiti od tri velika zla: vatre, lopova i duhova! Čak se i u staroj taoističkoj legendi pominju dva brata, zaštitnika ljudskog roda koji su hvatali zle duhove i demone i bacali ih tigrovima. A o tome koliko je važno uživati zaštitu ove prelepe životinje dovoljno govori i činjenica da tigar krasi zidove mnogih hramova, spomenika, ali i grobnica.

Pored zelenog zmaja, crne kornjače i tamnocrvenog feniksa, upravo je tigar najčešće sretan motiv u kineskoj umetnosti. Kako i ne bi, kada se smatra da su upravo oni stvorili svet i podelili nebo u četiri kvadrata! Talismani i amuleti sa simbolom tigra se tradicionalno poklanjaju tek rođenim bebama kako bi ih zaštitili od negativne energije, dok je glava tigra čest detalj na dečijoj odeći – verovali ili ne, smatra se da čak i komad odeće sa ovim simbolom daruje telesnu snagu i neustrašivost! Ne zaboravimo da pomenemo da se, pored očigledne snage i moći, tigar povezuje još i sa bogatsvom i prosperitetom. Uostalom, i Tsai Shen Yeh poznatiji kao bog bogastva jaše na tigru koji čuva kovčege s blagom. Potrudite se da bar malo tigrove energije bude sa vama svakodnevno, a on će vam zauzvrat darovati zaštitu i neophodnu snagu. Dovoljno za početak!

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203