Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Kineski simbol pet blagoslova

kineski simbol pet blagoslovaSimbol pet blagoslova je jedan od najsrećnijih i najpopularnijih simbola u kineskoj tradiciji. Takozvana kineska knjiga istorije nas uči da postoji pet osnovnih blagoslova koje svako od nas može da primi za života, a to su: dobro zdravlje, bogatstvo, dugovečnost, ljubav i poštenje. Zvuči gotovo nedostižno? Ne i za Kineze, jer oni upravo u ovom simbolu vide snagu koja je neophodna kako bi čovek najpre promenio svoje ponašanje, zatim u svoj život privukao povoljne situacije, i na kraju sve to zaokružio ličnim uspehom koji proizilazi iz dobrih misli, dobrih akcija i dobrih dela.

Najzanimljiviji deo ovog izuzetno moćnog simbola čine slepi miševi jarkocrvene boje koji su u direktnoj vezi sa pomenutim blagoslovima. Možda se slepi miš i ne smatra povoljnim predznakom na našim prostorima, ali u Kini je situacija sasvim obrnuta. Slepi miš je za njih znak naročite sreće, a u kombinaciji sa crvenom bojom – dobija sposobnost da tera zle duhove! Ne čudi onda što upravo ovaj simbol garantuje ne samo srećne okolnosti, već i stabilan porodičan život ispunjen radošću i prosperitetetom, te duboku starost koju čovek dočekuje u miru i dobrom zdravlju.

Ukoliko vam se ovaj koncept života čini zanimljivim, dovoljno će biti da se (za početak) okružite stvarima koje donose sreću. U ovom jednom simbolu, pored slepih miševa, nalazimo i manje simbole koji na dalekom Istoku predstavljaju talismane dobre sreće. Pored znaka dugovečnosti (Shou), tu su i dobro poznati životinjski simboli među kojima su najjači zmaj, feniks, i mitološka neman poznatija kao himera. Pogađate – svi oni vam mogu pomoći da lakše dođete do pet blagoslova, posebno zmaj i feniks koji se smatraju nebeskim stvorenjima, simbolima uspeha i napretka. Daruju neophodnu akciju, izdržljivost i srećne okolnosti onima koji su odlučni u nameri da poštenim radom i sopstvenim zalaganjem koračaju na putu do uspeha.

Kao što i sami možete zaključiti, Kinezi smatraju da su blagoslovi u direktnoj vezi sa čovekovom čestitošću. Dve kineske legende objašnjavaju da nebesa nemaju favorite kada je darivanje blagoslova u pitanju. Drugim rečima, ne postoji takozvana “srećna zvezda” pod kojom se rađaju miljenici neba, već se miljenik postaje samo zahvaljujući otvorenom srcu, čistoj duši i plemenitim delima. Njihovo tumačenje sreće i nesreće se svodi na prilično jednostavno objašnjenje: sreća je proizvod nagomilanih dobrih dela; nesreća je rezultat nagomilanog zla. Samo uz gomilanje dobrih dela se dobijaju blagoslovi koji omogućavaju kvalitetniji život.

Simbol pet blagoslova nije znak pasive, već znak konstantnog rada na sebi i svojim “kapacitetima”. Svako od nas može delovati u pet osnovnih pravaca koji moraju objediniti: um (naše misli), govor (naše reči), telo (našu akciju), znanje (naše iskustvo i mudrost) i sreću (dostizanje blaženstva i spoj svih prethodnih pravaca). Tek tada možemo reći da smo spremni za blagoslove, a što je još važnije – tek tada ćemo biti sigurni da smo te blagoslove zaista i zaslužili!

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203