Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Kineski simbol ljubavi: Leptir

kineski leptir ljubavnici Leptir se na našim prostorima povezuje sa lepotom i nežnošću, dok u Kini on predstavlja jedan od najjačih simbola ljubavi. Posebno one mladalačke, nevine i nesputane. Sam pogled na ovog veselog insekta je dovoljan da shvatimo pozadinu ove asocijacije: njegov let sa cveta na cvet je jasan prikaz veza koje čovek svakodnevno ostvaruje sa svojom okolinom. Međutim, Kinezi u leptiru vide ne samo sliku čovekovog socijalnog života, već i sliku najskrivenije čovekove težnje koja glasi – ostati večno mlad, makar u srcu!

Jedna od najlepših ali i najtužnijih kineskih ljubavnih legendi vezana je upravo za leptira. Radnja ove legende je smeštena u doba dinastije Jin, kada ženama obrazovanje nije bilo dostupno, a glavna junakinja priče je talentovana mlada devojka koja odlazi na školovanje u veliki grad. Iako je bila prerušena u muškarca, to je nije sprečilo da se ubrzo po dolasku u školu zaljubi u mladića sa kojim je delila školsku klupu, a pogađate – i mladić se ludo zaljubio u svoju drugaricu! Ipak, kako retko ko ima razumevanja za mladalačku ljubav, devojka je protiv svoje volje, a na zahtev svoga oca morala da pristane na ugovoreni brak. Mladić koga je upoznala u školi i kome je istinski pripadalo njeno srce se od silnog razočarenja i prevelike tuge za svojom voljenom ubrzo razboleo i umro, a devojka je na dan udaje posetila njegov grob i gorko zaplakala. Tada je, kaže legenda, iz groba izleteo leptir, a istog trena se i sama devojka pretvorila leptira. Zajedno su odleteli u susret dugi koja se ukazala na nebu, i od tada su nerazdvojni u svom slobodnom letu.

Upravo u legendi Zaljubljenih Leptira vidimo neraskidivu i često nevidljivu vezu koja (ukoliko je reč o pravoj ljubavi) mora postojati između dvoje ljudi. U Kini su sve romantične duše jako dobro upoznate sa tom činjenicom, pa je zato simbol dva leptira ono što se najčešće poklanja parovima koji tek stupaju u neku romantičnu vezu. Ponavljamo, akcenat je na mladalačkoj ljubavi, na romantičnim odnosima sa puno zabave, na intenzivnim kontaktima, druženju, upoznavanju. Neki bi ove odnose nazvali neobaveznim, neozbiljnim i prolaznim vezama, ali mi ćemo ih radije nazvati – veze koje se odnose na period pre formiranja porodice.

Feng Šui savet je da se ovaj simbol postavi kraj kreveta u spavaćoj sobi kako bi se podstakle neke nove veze, a one već postojeće ojačale. Leptiri u domu imaju još i sposobnost da ispune naše snove, donesu radost i harmoniju, ali i da poboljšaju naš seksualni život. U njemu vidimo akciju emotivne prirode, pa je sasvim logično što je direktno povezan sa Jang principom. Drugim rečima, upravo leptiri imaju sposobnost da emituju Jang energiju i da nas na taj način podsećaju da ljubav, baš kao u legendi, ne mari za teškoće već na kraju pronađe svoj put, i konačno – odnosi pobedu.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203