Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Kineski simbol izdržljivosti i sreće – Feniks

feniks kineski simbol izdrzljivostiFeniks je legendarna mitološka ptica koja se u Kini poistovećuje sa lepotom, čistotom, snagom i velikom srećom. Mogli bismo slobodno reći da je feniks najbolje rangirana ptica na Istoku, a kako u sebi objedinjuje dobrotu, mudrost, pristojnost i iskrenost – često se koristi i kao simbol carice (odatle i popularniji naziv “carska ptica”). Takođe, zanimljivo je odmah na početku istaći da ova veličanstvena ptica donosi podršku i svima onima koji čekaju neku vrstu unapređenja, a poseban naglasak je na svim profesijama koje su u direktnoj vezi sa vojskom ili sudstvom.

Legenda kaže da se feniks ptica može videti u mirnim i blagorodnim vremenima. Zajedno sa zelenim zmajem, crnom kornjačom i belim tigrom, spada u grupu takozvanih nebeskih stvorenja koji simbolišu uspeh i napredak. Sam za sebe, feniks je simbol Jang energije i predstavlja suštinu muškog principa, dok udružen sa zmajem – simbolizuje moć Jin energije, i poprima ženske karakteristike. Drugim rečima, zmaj i feniks su u kineskoj mitologiji esencijalni jang i jin simboli, a njihovo zajedništvo se poistovećuje sa bračnom srećom i plodnom zajednicom. Oni su car i carica, muž i žena, pa ne čudi što se znak feniksa često može naći i na kineskim venčanicama. Zanimljivo je dodati da je rođenje blizanaca (posebno devojčice i dečaka) takođe u direktnoj vezi sa unijom Zmaja i Feniksa. Ne samo da se radi o velikom blagoslovu, već se u novorođenom paru direktno vidi slika Jina i Janga što je znak velike sreće i zaštite cele porodice!

Iako se Feniks ptica može sresti i u grčkoj mitologiji, za Kineze ona definitivno predstavlja mnogo više od običnog simbola koji je najčešće prepoznatljiv samo kao “onaj koji se diže iz pepela”. U kineskoj verziji, Feniks se izjednačava sa pticom Feng-huang, koja živi u kraljevstvu Mudrih, pije najčistiju vodu, i hrani se isključivo bambusom. Može biti bele, crne, zelene, žute ili crvene boje, a ponegde se može pročitati da ima i tri noge. Neki smatraju da je najsličnija paunu, a oni maštovitiji kažu da je stvorena od vrata zmije, glave ždrala, petlovog kljuna, kornjačinog oklopa, lastinog grla, zmajevih pruga i ribljeg repa. To su takozvani najpoželjniji delovi ovozemaljskih stvorenja, a kako bi sve to bilo izdignuto na nivo veličanstvenosti – feniks se najčešće prikazuje i sa vatrenom loptom oko glave, što je ujedno i direktna veza ovog stvorenja sa Suncem.

Osim svih pomenutih kvaliteta, Feniks ima sposobnost da u čoveku probudi one najbolje vibracije i pojača najosnovnije ljudske kvalitete: čestitost, odgovornost odnosno pozdanost, odmereno ponašanje, humanost i saosećajnost. U sebi objedinjuje samo najbolje osobine svih ostalih ptica, a njegovo telo simboliše i nebeska tela: njegove oči reprezentuju Sunce, glava je nebo, leđa se izjednačavaju sa Mesecom, noge sa Zemljom, krila su sinonim za vetar, dok rep predstavlja sve ostale planete.

Kako obični smrtnici nisu te sreće da se susretnu sa ovim veličanstvenim stvorenjem, postavlja se pitanje kako pojačati energiju Feniksa i osetiti bar malo od sreće i harmonije koju on nosi u sebi? Odgovor na ovo pitanje nalazimo u Feng Šui-u, koji nas savetuje da sliku bilo koje ptice šarenog repa (poput pauna ili petla) postavimo u svom domu, a od pomoći mogu biti i porcelanske figure koje će direktno pospešiti dotok pozitivne energije. Isprobajte snagu Feniksa, sigurni smo da nećete biti razočarani!

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203