Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Kineski simbol dugovečnosti

kineski simbol dugovecnostiJedan od najlepših i svakako najpopularnijih simbola u Kineskoj kulturi je i simbol Dugovečnosti, poznatiji i kao simbol “sklupčanog čoveka” odnosno “čoveka koji čuči”. Iako se oni manje upućeni obično odlučuju da sebi priušte takozvane srećnije talismane, činjenica je da upravo simbol dugog života u sebi objedinjuje sva ova bogatstva. Tako u njemu pronalazimo zdravlje, srećne okolnosti, prosperitet, zaštitu, a što je najbitnije – neku vrstu garancije da ćemo stići da u svemu tome uživamo u poznijim godinama. Drugim rečima, upravo ovaj znak u sebi objedinjuje sve manje simbole koje Kinezi poistovećuju sa dugim životom.

Kineska reč za dugovečnost je Shou, a njeni verni pratioci su sreća (odnosno Fu) i prosperitet (poznatiji kao Lu). Upravo ove tri statue, odnosno figure (najčešće ljudskog oblika) su čest gost u kineskim domovima, a najistaknutija među njima je, pogađate, Shou! Prikazan je kao mudrac visokog čela koji u jednoj ruci drži plod breskve, dok u drugoj nosi štap sa zmajevom glavom o koji su prikačeni tikvica i zamotuljak. Sve ovo su takođe simboli dugovečnosti, posebno breskva koja za Kineze predstavlja besmrtnost: njen koren i stablo predstavljaju štit od demona i zlih duhova, njen cvet ima sposobnost da u čoveku probudi osećaj ljubavi i blaženstva, dok njen plod poseduje eliksir večnog života. Sličan nektar u sebi ima i plod tikvice, koja se osim dugovečnosti vezuje i za srećne okolnosti koje čovek njenom upotrebom može privući u svoj život.

Ovo su definitivno najmoćniji simboli dugovečnosti, ali se lista ipak tu ne završava! Njoj ćemo pridodati još i bambus, koji predstavlja najomiljenije drvo Kineza. Ne samo da bambus krasi njihove domove, već osigurava i dug i zdrav život svim članovima porodice. Smatraju ga snažnom i fleksibilnom biljkom koja delić svoje otpornosti i izdržljivosti može preneti i na čoveka. Bor je još jedno drvo koje je izuzetno cenjeno u kineskoj tradiciji. Imajući u vidu da bor ostaje prkosan i postojan čak i u najtežim vremenskim uslovima, ne čudi verovanje da je upravo njegovo stablo simbol istrajnosti i dugovečnosti.

simbolika životinja: jelenOd drugih, životinjskih simbola izdvajamo jelena, koji se vezuje za uspeh, moć i slavu, pa iako više asocira na prosperitet i bogatstvo, ne možemo umanjiti činjenicu da je i jelen izuzetno izdržljiva životinja koja zbog svih navedenih osobina ima pravo da se nađe na listi simbola koji obezbeđuju dug život. Njemu pridodajemo i ždrala, odnosno ždralove kojih u kineskoj mitologiji (verovali ili ne) ima čak četiri: beli, žuti, plavi i crni! Među njima je najistaknutiji crni ždral za koga se smatra da živi i preko 500 godina! Simbolika ove ptice je sledeća: kada ždral leti u susret oblacima, simboliše dugovečnost, mudrost i plemenitost. Udružen sa stablom bora – simbol je odlučnosti, bogatstva i moći. Dva ždrala prikazana zajedno u letu – najmoćniji pokazatelj dugog života. Listu završavamo jednim malim, ali izuzetno živahnim insektom – cvrčkom, koji je u Kini simbol večne mladosti i veselja. Takođe, spada u grupu insekata sa najdužim životnim vekom, pa odatle i jasna veza između cvrčka i dugovečnosti.

 

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203