Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Kineski Simbol Dugovečnosti i Sreće – Ždral

ždral kineski simbol dugovečnosti i srećeŽdral, ili kako Kinezi vole da kažu – kralj svih ptica, je jedan od najpozitivnijih simbola koje svako od nas može imati u svom domu. Značenja koja mu se pripisuju su dugovečnost, besmrtnost, večna mladost i berićetan život. Drugim rečima, Kinezi smatraju da je ždral u direktnoj vezi sa uspehom i napretkom, pa ne čudi što je upravo ova prelepa ptica ponela laskavu titulu “nebeskog stvorenja”, koju doduše deli zajedno sa podjednako moćnim zmajevima i feniksom.

Verujemo da je svima dobro poznata legenda koja kaže da hiljadu papirnih ždralova donosi sreću. Ali, verovatno je još interesantnije verovanje da se taoistički sveštenici posle smrti pretvaraju u ždralove, te da upravo ove dugonoge ptice na svojim leđima nose duše pokojnika na nebo. U kineskoj mitologiji nailazimo na čak četiri ždrala: crnog, belog, žutog i plavog. Crni ždral se smatra najdugovečnijim, i za njega se vezuje snaga i izdržljivost. U belom ždralu dobijamo sliku novog početka, nevinosti i čistote. Žuti ždralovi su simboli veselja i slobode, dok plavi reprezentuju čast i dostojanstvo.

Dakle, osim sreće i dugovečnosti, ždralovima se može pripisati i sledeća simbolika: pravednost, smirenost, marljivost, mudrost, vernost, duboka zahvalnost, lepota ali i ljubav. Kako je istovremeno reč i o ptici selici koja je obdarena izuzetnom izdržljivošću – talisman ždrala se u Kini oduvek koristio i za zaštitu putnika od prevelikog zamora. Slika ždrala među oblacima označava uspon u društvu, dok motiv ždrala među borovima simbolizuje prilagodljivost i sticanje ugleda, odnosno moći. Ako se granama bora doda par belih ždralova sa crvenom krestom na glavi – dobija se još jedan moćan simbol koji štiti porodicu, to jest odžava porodične odnose nenarušenim.

Zanimljivo je dodati da je ždral usko povezan ne samo sa vazduhom, već i zemljom i vodom. Zapravo, za ovu pticu možemo reći da se podjednako dobro snalazi u svim okolnostima (i na svakoj teritoriji) pa ne čudi što su česte slike gde ždral jednom nogom gazi vodu, drugom stoji na obali, dok su istovremeno krila već raširena i spremna za let. Ovo je jasna slika raznolikosti i odlične moći prilagođavanja koju čovek može da iskoristi i usvoji kako bi olakšao svoju svakodnevnicu. Takođe, čini se da je ždral ptica koja odlično balansira između samoće i života u grupi. On nas istovremeno ohrabruje da poštujemo svoju privatnost, ali i da u periodu svojevoljne izolacije promislimo o svim onim ljudima do kojih nam je istinski stalo.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203