Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Kengur – značenje i verovanja

kengur značenjeKengur je još jedna u nizu egzotičnih i nesvakidašnjih životinja koja svojim izgledom i ponašanjem čoveka podseća da je porodična sreća najveća blagodet u životu. Drugim rečima, ovaj simpatični torbar nas svakodnevno uči da je roditeljska ljubav nezamenljiva i jedinstvena, a da se na majčinu zaštitu gotovo uvek može računati. Verovali ili ne, ženka kengura je obično trudna u neprekidnosti, osim na dan kada rađa mladunče!

Ovaj fascinantan podatak je više nego jasna slika brige i konstantnog bdenja majke nad novorođenim detetom, pa ne čudi što je kengur jedan od najjačih simbola plodnosti. Njihova urođena ljupkost i sposobnost da sa okruženjem podele svu svoju ljubav i nežnost karakteriše ih kao životinje koje izuzetno cene balans i požrtvovanost. Zanimljivo je pomenuti da mladunče kengura u torbi ostaje punih devet meseci, a majka ga hrani sve dok ne napuni osamnaest meseci. Ovo je definitivno slika izuzetne podrške koju možemo imati u životu. Bilo da se radi o našim roditeljima, ili o nama kao roditeljima – slika kengura nas opominje da ne trebamo skrivati svoje najdublje potrebe, da uvek trebamo jasno iskazivati svoju naklonjenost najbližima, a da nežnost i uživanje nečije (ponekad i preterane) pažnje nisu stvari kojih se trebamo stideti. Naprotiv!

Osim torbe, druga čovekova asocijacija na kengura jesu njegove duge, velike i jake noge koje su savršeno prilagođene njihovom obliku kretanja – skakanju! Drugim rečima, ovaj torbar ne poznaje čari “normalnog hoda”, ne može da se kreće unazad, a brzina njegovog skakutanja se kreće u rasponu od 25 km/h do čak 70 km/h! Postoji li bolja simbolika putovanja, promene, i konstantnog napretka od ove? Reklo bi se da je odgovor ne, jer za razliku od drugih, mnogo bržih životinja, kengur nas svojim zanimljivim kretanjem obavezuje da razmišljamo o sitnijim ali konkretnijim potezima, stavljajući tako akcenat na fokusiranost!

Ovde nema previše mudrosti ni analitičnosti, jer skok je simbolika momenta a ne preteranog razmišljanja, zato se poruka kengura može tumačiti i na sledeći način: kada si u opasnosti – reaguj instinktivno! I zaista, ovaj koncept je itekako primenljiv posebno u današnjem, modernom društvu gde se od čoveka konstantno očekuje neko usavršavanje i nadogradnja već postojećeg. Istovremeno, skok je i jasna asocijacija lakšeg savladavanja prepreka, pa i u tom smislu kengur može da nas nauči da je oslanjanje na intuiciju ponekad najbolja vodilja na putu do uspeha. Ne zaboravimo da pomenemo i to da su kenguri obdareni i dugim, mišićavim repom koji može izdržati čak 90 kilograma, a služi za savršeno održavanje ravnoteže. Ovde nije teško naslutiti simboliku zaštite, jačine, ali i balansa između spiritualnog i materijalnog koji se konstantno trudimo da pronađemo i očuvamo na duže staze. Gledajući kengura, ovo izgleda prilično lako, zar ne?

Pomenimo i to da je kengur simbol Australije, pa ne čudi što se lik ovog torbara može naći ne samo na njihovim novčanicama, već je vrlo čest znak kompanija i organizacija koje su povezane sa ovom zemljom. Ukoliko vam neki kengur (ili više njih) doskakuće u san, očekujte nezaboravno i uzbudljivo putovanje, i ne bežite od promena koje vam predstoje. Čak i u snovima on simboliše sreću, davanje, uživanje i napredak, ali nas takođe upozorava da je došao pravi trenutak da više pažnje posvetimo svojoj porodici.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203