Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Keltski simbol tri zraka – Aven

keltski aven - simbol tri zrakaAven, odnosno simbol sastavljen od tri paralelna zraka koja putuju ka istom središtu, jedan je od najzanimljivijih keltskih simbola koji je u direktnoj vezi sa prosvetljenjem. Sama reč “aven” na velškom jeziku ima značenje inspiracije to jest suštine, pa ne čudi što upravo u ovom simbolu vidimo još jedan prikaz božanske energije do koje svako od nas može stići samo ukoliko sledi put tri zraka – zraka života, zraka svetla i zraka istine.

Osnovno tumačenje ovog simbola svodi se na savršen spoj suprotnosti koje pronalazimo u strelama uperenim u nebo. Drugim rečima, prva i treća strelica u sebi nose simboliku muške i ženske energije, dok zrak u sredini označava savršenu harmoniju koja vlada između pomenutih energija. Primetićete da i u ovom simbolu pronalazimo dosta sličnosti sa konceptom Jina i Janga, s tim što ovde naglasak nije na spajanju tih energija, već upravo suprotno! Svaki zrak je nesputan, slobodan da deluje u sopstvenom pravcu, ima podjednaku šansu za rast i razvoj.

U tom smislu, Aven svakako predstavlja simbol vatre, plamena, odnosno akcije. Kao što se može videti na slici, nijedna od ovih strelica ne “oštećuje” i ne pripaja sebi onu drugu, što upravo potvrđuje njihovu jednakost u univerzumu. Ipak, činjenica je da jedna bez druge one ne mogu funkcionisati, odnosno teško da mogu stvoriti nešto delujući jednostrano. Zato nas ovaj simbol, koliko god da podstiče našu kreativnost, individualnost i originalnost, na kraju podseća da put koji smo odabrali mora da služi jednom istom “višem” cilju – dostizanju savršenog balansa!

Pomenimo i to da je u keltskoj tradiciji Aven u direktnoj vezi sa boginjom plodnosti Keridven. Osim plodnosti, njoj se pripisuju i mudrost, inspiracija, transformacija, smatraju je i boginjom koja štiti magove i čarobnjake, a istovremeno se u njenom kazanu “krčka” i najlepša poezija na svetu. Ne čudi onda što je simbol tri zraka oduvek služio kao moćan talisman svim umetničkim dušama, posebno slikarima i pesnicima koji upravo u ovom znaku vide plamen večite inspiracije.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203