Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Keltski pentagram (petostruki krug)

keltski pentagram (petostruki krug)Keltski pentagram ili petostruki krug je jedan od najmoćnijih simbola koji su stari Kelti koristili u nameri da dočaraju snagu četiri osnovna elementa: vazduha, vode, vatre i zemlje. Poznatiji i kao elementi kosmosa koji omogućavaju suštinsku egzistenciju svih postojećih stvari, ovi elementi se (baš kao na slici) međusobno presecaju, prepliću, i ujedno zavise jedan od drugog. Pitate se onda odakle peti krug? Odgovor je jednostavan – on služi da poveže sve pomenute elemente, da ih objedini u peti, zaseban krug i time dočara savršenstvo prirode.

Jasno je, dakle, da je svaki od ovih krugova u direktnoj vezi sa po jednim elementom. Dok vatra i vazduh predstavljaju ekstrovertne, zemlja i voda spadaju u grupu introvertnih odnosno silaznih elemenata. Tako u vatri vidimo životnu silu, inspiraciju, kreativnost i toplinu; u vazduhu prepoznajemo okretnost, inventivnost, nezavisnost, slobodu ali i promenljivost; u zemlji leži praktičnost, realnost, izdržljivost i stabilnost, dok je kod vode akcenat na duhovnoj svesti, plodnosti, emocijama, osećajnosti i smirenosti. Peti element, odnosno peti krug bi samim tim služio da nam dočara savršen balans svih ovih energija, jedno sveobuhvatno znanje koje bi sve navedene osobine pretvorilo u jednu najidealniju.

Kao i kod ranije obrađenih keltskih spirala, i ovde prepoznajemo sliku beskrajnog kruga koji je moguć samo uz pravilno funkcionisanje osnovnih elemenata. Zato i ne čudi što upravo pojam beskraja koristimo kada želimo da dočaramo sve ono što je u uskoj vezi sa kosmičkim, odnosno nebeskim. Ako bismo elemente poistovetili sa stranama sveta, onda bi vazduh predstavljao istok, vatra jug, voda zapad, dok bi zemlja predstavljala sever. Petom krugu (elementu) bismo onda, sasvim logično, dodelili sam centar, jer od njega sve polazi, i njemu se sve vraća. On je zapravo centralna sila koja svaki pomenuti element “usisava” u sebe, i samim tim predstavlja savršen mehanizam, svojevrstan kompas koji služi da lakše pronađemo ostale strane sveta.

Iz svega ovoga lako je zaključiti da je Petostruki krug moćan simbol koji reprezentuje i pobedu Duha nad materijom. Drugim rečima, on nas svojim izgledom opominje da je upravo takozvani element Duha taj koji vlada svim ostalim elementima. U njemu su objedinjena i sva godišnja doba: proleće, leto, jesen i zima, ali u njemu istovremeno vidimo i sliku rađanja, mladosti, starosti i umiranja. On zaokružuje naše postojanje, daje smisao životu, grubo rečeno – predstavlja finalni proizvod ujedinjenih energija.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203