Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Jupiter

Simbol Planeta JupiterJupiter, poznatiji kao rimski bog pravde, u staroj Grčkoj je izjednačavan sa najvišim bogom Zevsom, najmlađim sinom titana Hrona i njegove žene Reje. Jupiterovo je sedište bilo na Olimpu, odakle je često silazio među ljude uzimajući lik običnog čoveka ili životinje. Već sam pomen njegovog imena nas asocira na pravdu, odnosno vrhovnog sudiju koji se trudi da stvori pravedan, harmoničan i bogatiji život. Zato i ne čudi što je upravo Jupiter zaštitnik božanskih i ljudskih zakona, svedok i čuvar zakletvi, onaj koji daje moć kraljevima i koji učvršćuje poredak i pravo.

Astrologija Jupitera prepoznaje kao signifikatora mudrosti, pa se ova najveća planeta sunčevog sistema istovremeno smatra i najdobroćudnijim vladarom vremena, a često se naziva i velikom srećom. U horoskopu, baš kao i u čovekovom karakteru, on stvara osećaj i ideju dobrote, pravde i morala. Simbolički je predstavljen polumesecom naslonjenim na horizontalu krsta, što nas navodi na zaključak da u Jupiteru Duša odnosi prevlast u odnosu na materijalno. Zbog toga su u njemu objedinjeni velikodušnost, milosrđe i mudrost.

Primarno, Jupiter se u astrologiji povezuje sa velikim znanjem, materijom u smislu konkretne mogućnosti sticanja bogatstva, ali je usko povezan i sa putovanjima, dalekim predelima i inostranstvom. Jupiter je i svaki učitelj, guru, sveštenik, fakultet, filozofija, religija, vera u dobro, srećne okolnosti; ali su u horoskopu upravo ovom dobroćudnom planetom prikazani i svi oni koji su sposobni da naprave veliki novac, kao i svi viši delovi društva, ljudi koji imaju neku titulu, ministri, pravnici, sudije i slično.

Dan u nedelji koji korespondira sa Jupiterom je Četvrtak, od boja mu se dodeljuju plava, žuta i purpurna, a od materijala koje možemo naći u prirodi njemu pripadaju ametist, safir, kalaj i smaragd. Jupiterove biljke su visoko drveće, kao kedar, hrast, jer upravo ova planeta važi za simbol života izraženog biljnim svetom, kao i mošus, šećerna trska i lorber. Od životinja mu se pripisuju bik, orao, slon, jelen i golub.

Jupiter odgovara Arhanđelu Zadkielu, koji se smatra arhanđelom slobode, dobrote i milosti. On će vam pomoći da oprostite kako sebi tako i drugima, a kada dostignete slobodu koju taj oprost donosi – usmeriće vas ka večnoj radosti.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203