Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Jaguar u Majanskoj mitologiji

Jaguar u Majanskoj mitologijiU Majanskoj mitologiji Jaguar predstavlja jedan od najmoćnijih simbola. Kao što smo ranije pomenuli, on je suvereni vladar podzemnog sveta, simbol takozvanog “noćnog sunca” i tame. Ova stara civilizacija je duboko verovala da su dan i noć dva odvojena, zasebna sveta – svakodnevni život i zemlja su bili povezani sa dnevnom svetlošću, dok je tama bila rezervisana za duše umrlih, duše naših predaka. Jedina veza između ova dva sveta je, pogađate, bio upravo Jaguar!

Znamo da je jaguar oličenje hrabrosti, snage, divljine, pa i besa, odnosno agresivnosti. Nekima je on asocijacija na čovekovu snagu da se suoči sa svojim neprijateljima, ali i sa svojim ličnim “demonima”, neki su opsednuti njegovom sposobnošću da stvari vidi kristalno jasno (čak i u najvećem mraku), a neki ga (kao uostalom i sve mačke) povezuju i sa odličnom intuicijom koja nam može sačuvati život u nezgodnim trenucima. Šta je od ovoga toliko impresioniralo Maje da su upravo Jaguaru dale počasno (božansko) mesto u svojoj tradiciji?

Čini se da odgovor na ovo pitanje leži u Majanskom verovanju da je put Sunca preko neba (tokom dana) i Meseca (u toku noći) zapravo slika čovekovog beskrajnog putovanja (unutrašnjeg napretka) i transformacije koja je na tom putu neophodna. Tako je pozicija koju Sunce zauzima u podne poređena sa orlovim letom koji dostiže svoj vrhunac da bi se već sledećeg trenutka polako spuštao ispod horizonta. Kako dan odmiče tako i čovek polako ulazi u fazu kada smiruje svoje aktivnosti i postaje spreman da se, na duhovnom nivou, uhvati u koštac sa izazovima koje krije noć. Upravo to “skriveno sunce” je Jaguar, čija koža, odnosno njene šare (tačke) predstavljaju zvezde koje sijaju na noćnom nebu.

Čitava zemlja je u njegovoj vlasti, a samim tim i sve životinje koje tom istom zemljom hodaju. Sva snaga skrivena u planinama koja ima moć da ih pokreće i transformiše je ista ona koju ne možemo zapaziti golim okom, skrivena unutar podzemlja ali zato podjednako moćna i zastrašujuća. Slobodno, dakle, možemo reći da je Jaguar jedna božanska figura koja pripada nekom drugom, nepoznatom svetu, onom koji čovek nikada neće moći da kontroliše niti da pripitomi. Jaguar tako predstavlja sve ono što je “spolja”, divlje i neuhvatljivo, pa ne čudi što ga, čak i danas, mnogi prepoznaju kao kralja životinja.

Ipak, važno je naglasiti da sa ovim simbolom treba postupati prilično oprezno. Kao i većina drugih životinjskih totema, i Jaguar se može “pohvaliti” svojom dualnošću, odnosno dvojakom prirodom – on je simbol života, plodnosti, moći, zaštite ali, s druge strane u sebi nosi i dobru dozu okrutnosti i surovosti. Maje su to odlično znale, i zato u njihovoj kulturi (osim vrhovnog Jaguara) postoji i čitav niz drugih božanstava koji su u direktnoj vezi sa ovom moćnom životinjom. Svako od njih ima svoju specifičnu nadležnost, ali ono što ih spaja jeste upravo gore pomenuta veza između materijalnog i duhovnog, pa se zato slobodno može reći da je Jaguar idealan simbol samo za one koji su svesni svojih nedostataka i, u skladu sa tim – spremni da rade na sebi.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203