Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Hraethigaldur & Ottastafur – Simbolika

Islandski magični talismani Hraethigaldur

Hraethigaldur

Hraethigaldur i Ottastafur, poznatiji i kao štapovi terora, pripadaju grupi Islandskih simbola koji se tradicionalno koriste kako bi zastrašili protivnika. Kako se radi o takozvanim runama bliznakinjama, ova dva simbola se nikada ne koriste zasebno, odnosno imaju moć da izazovu strah kod neprijatelja samo onda kada se koriste u paru. U tu svrhu im može poslužiti i ranije pomenuti simbol Ginfaxi koji, u kombinaciji sa Hraethigaldur-om i Ottastafur-om obezbeđuje dodatnu hrabrost i uspeh u borbi.

Sam naziv “štapovi terora” se dovodi u vezu sa činjenicom da su talismane sa ovim simbolima koristili stari Vikinzi u trenucima kada je bilo neophodno odbraniti svoju zemlju od neprijatelja. Dovoljno je bilo nositi ih na grudima, ili u krajnjem slučaju baciti ispred protivnika i na taj način mu, narodski rečeno, uterati strah u kosti. Zato se pravom može reći da Hraethigaldur i Ottastafur imaju moć da blokiraju rivala, ugroze njegovu ranije planiranu akciju, i samim tim ga onemoguće u daljem delovanju. Udruženi, ovi simboli ne samo da predstavljaju moćnu zaštitu, već jasno stavljaju do znanja da se osobe koja ih nosi treba plašiti.

Ono što treba imati u vidu jeste da su Hraethigaldur i Ottastafur u svojoj osnovi simboli akcije a ne povlačenja. Za razliku od drugih simbola iz ove grupe, oni nemaju takozvano “magično” dejstvo – ne mogu da vas kamufliraju, ne mogu da vas učine nekim drugim (snažnijim) stvorenjem, niti da budu neka vrsta “nevidljivog” štita nad vašom glavom. Da biste rukovali njima, morate i sami biti spremni na akciju.

Uostalom, kada bismo pokušali da odgonetnemo koje to rune ulaze u sastav ovih simbola, videli bismo da, primera radi, dobar deo Hraethigaldur-a čini runa Ior (takozvana Zmija Sveta). Ona spada u grupu anglosaksonskih runa i simbol je dualnosti, dvojake prirode koja se krije u svakom od nas. Zvuči skoro kao neka vrsta Jin/Jang rune, jer nas ona zapravo uči koliko je bitno da obe ove sile sarađuju kao jedna celina i to unutar nas samih. Dodatno, Ior je slika svih onih životnih nedaća koje su teške, mučne, naporne, ali oko kojih ipak ne trebamo brinuti. Možda se odgovor na pitanje zašto ne treba brinuti krije u osnovi Ottastafur-a, gde se jasno prepoznaje runa Yr koja simbolizira savršenu kombinaciju znanja i veštine. Ona istovremeno ima moć da nas upozori kada je pravi trenutak da se deluje, a odličan je saveznik i u potrazi za izgubljenim stvarima.

Islandski magični talismani Ottastafur

Ottastafur

Iz svega navedenog nije teško zaključiti da su Hraethigaldur i Ottastafur odlični talismani koji su prvenstveno rezervisani za sve one kojima nedostaje hrabrosti da se suoče sa nekim problemom. Ovi simboli vam neće pomoći da “terorišete” ljude oko sebe, ali će im svakako jasno staviti do znanja da i vi možete “pokazati zube” i odbraniti ono do čega vam je stalo. Iako se radi o simbolima koji nisu preporučljivi u formi tetovaže, Hraethigaldur i Ottastafur možete uvek imati uz sebe u vidu amajlija koje, zapamtite, uvek moraju biti udružene kako bi ispunile svoju prvobitnu namenu!

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203