Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Hei Tiki – ogrlica

Hei-tiki

Hei-tiki Izvor: Wikipedia

Hei-tiki je gravirani privesak iz maorske kulture, koji se nosi kao ogrlica. Najčešće se izrađuje od poludragog kamena kojeg Maori nazivaju pounamu (zeleni žad). Često ga nazivaju imenom Tiki, koje se podjednako odnosi i na velike ljudske figure izrezbarene u drvetu, kao i male rezbarije u drvetu koje se koriste za obeležavanje svetih mesta.

Veruje se da Hei-tiki povezuje nosioca sa prvim čovekom na zemlji, koji se prema maorskoj legendi zvao Tiki i vodio je poreklo od zvezda. On je prema svojoj slici kreirao i prvu ženu. Hei-tiki, pored veze sa precima, predstavlja i reprezentaciju boginje rađanja Hineteiwaiwa. Iz tog razloga, često je muževljeva familija darivala Hei-tiki ogrlicu snaji, ukoliko je ona imala problema da zatrudni.

Hei-tiki tako simbolizuje plodnost i sreću, kao i zaštitu od zlih sila. Predtsvalja i maorsko božanstvo Tiki koje se smatra kreatorom života.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203