Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Hamsa (Fatimina Ruka) – Simbol Snage, Moći i Strpljenja

hamsa - fatmina ruka simbol

Daroteka
Hamsa - Fatimina Ruka - Livena Ogrlica
Hamsa – Fatimina Ruka – Livena Ogrlica
Cena: 350,00din.

Sam naziv Hamsa potiče od arapske reči khomsah što znači pet, odnosno pet prstiju šake. Iako se njeno poreklo ne može sa sigurnošću dokazati, činjenica je da je ruka sa ispruženim prstima predstavljala moćan simbol još u starom Vavilonu gde je označavala najvišu moć koja upravlja i zemljom i nebom. Kasnije je srećemo i kao nezaobilazan detalj na mnogim srednjevekovnim slikama gde je korišćena kao simbol Svevišnjeg. Verujemo da je svima dobro poznata slika otvorene šake koja se pojavljuje iz oblaka sa neizostavnim zracima svetlosti! Tako je hrišćani na Istoku nazivaju Marijina Ruka (po Isusovoj majci), kod jevreja je ona Mirjamina ruka (po Mojsijevoj sestri), dok kod muslimana dobija ime Fatimina ruka (po kćerki proroka Muhameda). Ovo je ujedno i najpopularniji naziv Hamse.

Bilo kako bilo, Hamsa je nakon toliko decenija uspela da zadrži titulu najomiljenijeg simbola sreće u gotovo svim kulturama. U njoj vidimo ne samo srećne okolnosti koje nas dovode do nekog uspeha, već i njegovu trajnost. Jer, složićete se, ne postoji bolji simbol “zadržavanja sreće” od božanske ruke koja je raširena i spremna da priskoči u pomoć i u najopasnijim situacijama! Osim što je koristimo kao štit od negativne energije i zla, ona ima moć da u naše živote unese mir, zadovoljstvo, radost i veselje, a podjednako je korisna za očuvanje zdravlja i povećanje plodnosti. Najbolje objašnjenje za neraskidivu vezu šake i opšteg zdravstvenog stanja čoveka nudi hinduizam, u kome pet prstiju Hamse predstavlja pet elemenata prirode i pet energetskih centara (čakri) svakog ljudskog tela. Tako palac označava vatru i solar pleksus čakru; kažiprst predstavlja vazdušni element i srčanu čakru; srednji prst korespondira sa elementom duha i vratnom čakrom; domali prst je element zemlje i u vezi sa korenom čakrom; dok je mali prst slika vodenog elementa i sakralne čakre.

Podsetimo da se dlan čovečje šake oduvek smatrao jakim energetskim poljem, a da su linije urezane na dlanu u direktnoj vezi sa mozgom – zato se upravo na Fatiminoj šaci često mogu naći ispisani različiti simboli (a neretko i ime vlasnika talismana) u nadi da će njegova sudbina biti pod stalnom božanskom zaštitom. Zanimljivo je pomenuti da Hamsa (bar na prvi pogled) ima dosta sličnosti sa Zlim (Turskim) Okom, a i samo tumačenje ovih simbola se u dobroj meri prepliće i nadopunjava. Iako je fenomen “urokljivog oka” duboko ukorenjen u tradiciji mnogih naroda, Hamsa je ipak jedan sofisticiraniji simbol kojim se (pored svega navedenog) može pokazati još i druželjubivost, briga za druge ljude, samilost i humanost. Ona je odličan vodič za sve one koji su se odvažili da se uhvate u koštac sa velikim problemom, odnosno za ljude koji se nalaze na životnom raskršću. Ponudiće pravo rešenje, i doneti srećne okolnosti koje će vam pomoći da se lakše izborite sa svim nedaćama.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203