Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Gardenija – Simbol Tajne Ljubavi, Lepote i Zdravlja

gardenija simbol tajne ljubaviDa li zbog svojih nežno belih latica, ili zbog činjenice da ih je jako teško gajiti, gardenije su oduvek važile za simbol tajne ljubavi. Iako je nezaobilazan detalj na gotovo svakoj ceremoniji venčanja, tajna poruka koju ovaj cvet nosi zapravo glasi: “čini mi se da sam počeo/la da se zaljubljujem u tebe”. Dakle, gardenije su, pored nezaobilazne asocijacije na lepotu, čistotu srca i ljupkost, slika tek procvale ljubavi, one koja se možda previše dobro (i predugo) skrivala od okoline.

Iako je poreklom iz Azije, gardenija svoj naziv (Gardenia jasminoides) duguje čuvenom botaničaru doktoru Aleksandru Gardenu, dok se drugi deo imena odnosi na njen opojan miris koji dosta podseća na miris jasmina. Zvučaće čudno, ali za gardeniju se ne može reći da je cvet koji ima neku blistavu mitološku pozadinu. U Kini se smatra simbolom umetnosti, ženstvenosti, prefinjenosti, a ponekad zamenjuje kameliju, cvet povezan sa zimom, na dobro poznatom motivu koji obuhvata grupu cveća popularno nazvanu cveće četiri doba. U Engleskoj se smatra cvetom za koji se odlučuju ljudi od stila, jer u njoj nema ni trunke ekstravagancije pa je nepogrešiv cvetni izbor za gotovo sve situacije. I u Americi se tradicionalno koristi kao simbol gostoprimstva, a posebno je cenjena u Nju Orleansu.

Kao što smo već pomenuli, gardenija je izuzetno zahtevna biljka koja ceni visoku vlažnost vazduha preko cele godine, i svetlost koja ne sme biti prejaka upravo zbog njenih osetljivih listova i cveta koji lako mogu da se sprže. Čini se da gardenije zaista ne podnose nikakvo preterivanje, pa su tako idealan izbor za jednostavne osobe koje imaju i dovoljno strpljenja ali i znanja da sa njima izađu na kraj. Iako se u osnovi radi o cvetu koji simbolizuje ljupkost, skrivene emocije i ugodne trenutke, slobodno možemo reći da i delikatnost odnosa, dobra procena situacije i promišljenost takođe spadaju u ingerenciju ovog zimzelenog grma.

Iako vremenom cvetovi gardenije dobijaju žućkastu boju, to nipošto ne znači da gube na svojoj lepoti. Upravo u ovakvoj jednoj karakteristici vidimo i sliku zrele, vanvremenske lepote, one koja nije ograničena standardima društva. S druge strane, zahvaljujući savršenoj kombinaciji zelene i bele boje, za gardeniju se s punim pravom može reći da je pravi mali raj za oči. U njenom cvetu vidimo čistotu i nevinost, dok u sjajnim listovima koji taj cvet okružuju vidimo sliku dobrog zdravlja, optimizma, svežine, pa i mladalačkog duha. Buket gardenija u sebi nosi moć regeneracije, pa ga slobodno možete pokloniti i osobama kojima želite brzo ozdravljenje. Isprobajte moć njene pozitivne energije, sigurni smo da ćete nekom izmamiti osmeh na lice!

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203