Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Erzulie Freda Veve – Vudu Simbol

Erzulie Freda Veve - Voodoo SimbolErzulie Freda, ili jednostavno Erzulie, je jedan od najvoljenijih i najomiljenijih dobrih duhova u okviru vudu religije. Kako i ne bi, kada se radi o ženskom duhu koji je zadužen za sva pitanja ljubavi, strasti, zadovoljstva i prosperiteta! Ova “boginja ljubavi” nas uči da je sve moguće tamo gde postoji uzajamna saradnja, te da ljubav i uspeh uvek idu u duetu. Bez njene pomoći gotovo nijedna veza između muškarca i žene nema perspektivu i teško je možemo smatrati ozbiljnom.

Dakle, za Erzulie se slobodno može reći da predstavlja magičan spoj ženstvenosti i samilosti. Ona voli da koketira, voli da je okružena finim i lepim stvarima pa se često može čuti da je njena omiljena aktivnost izležavanje i lakiranje noktiju. No, dobro, malo hedonizma i uživanja nikom ne može naškoditi, zar ne? Ipak, treba imati u vidu da Erzulie poseduje i onu mračniju, tamniju stranu koja uključuje aroganciju, uobraženost, razmaženost i previše drame ni oko čega. Iako je ovaj duh u suštini umiljat i zaštitnički nastrojen, nije baš preporučljivo testirati njeno strpljenje – ljubomora i bes joj takođe nisu strani, posebno onda kada oseti da ne dobija dovoljno nečije pažnje!

U prilog tome govori i takozvani Petro-aspekt ovog duha, poznatiji kao Erzulie Dantor, koji u prvi plan ističe upravo te negativne karakteristike ovog božanstva. Zapravo, reč je o duhu koji se simbolički prikazuje kao jedra, punačka crnkinja sa ožiljkom na obrazu, koja u rukama nosi dete i koja je prilično zaštitnički nastrojena. Negativna simbolika se ogleda upravo u tom aspektu straha da će joj neko oteti dete, pa se ona smatra “ljutom” ženom, onom koja revnosno brani prava svih majki, a često se uzima i kao sinonim za lezbejku.

Bilo kako bilo, Erzulie je božanstvo koje je u osnovi lako zadovoljiti. Ponude i pokloni koji se ostavljaju ovom “duhu ljubavi” su slatkiši, parfemi, šminka (i generalno sve što služi za ulepšavanje), šampanjac, likeri, cveće, nakit. Kada je reč o ceremoniji prizivanja, Erzulie je poznata po svom zavodljivom plesu i flertovanju sa svim muškarcima – poseban naglasak je, dakle, na rivalstvu sa ostalim ženama, odnosno običnim smrtnicama.

Dani posvećeni ovom duhu su Utorak i Četvrtak, pa se smatra da se upravo ovi dani trebaju odabrati za spravljanje “ljubavne magije”. Omiljene boje su joj ružičasta, plava, boja lavande i narandžasta, i one su ujedno i najzastupljenije na oltaru posvećenom lepoj Erzulie (u vidu tkanina, poklona i mirišljavih sveća). Smatra se da ona nosi tri burme (po jednu za svakog muža – Damballa-u, Agwe-a i Ogoun-a) pa je tako i nakit nezaobilazan detalj na njenom oltaru, kao i darovi u vidu srca, jer uostalom – upravo je srce veve-simbol posvećen duhu ljubavi!

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203