Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Damballa Veve – Vudu Simbol

Damballa Veve - Vudu simbolDamballa (Damballah Wedo) pripada grupi takozvanih dobrih (Rada) duhova u Vudu religiji i smatra se bogom neba odnosno praiskonskim kreatorom života. Na Haitiju upravo Damballa predstavlja oca svih duhova, a sve loa-e su ili nastale ili su pak usko povezane sa ovim moćnim božanstvom. Pripisuje mu se vladavina umom, intelektom i kosmičkom ravnotežom, a ljudi u njemu vide sliku zaštitnika hendikepiranih, bogalja, svih onih koji su na bilo koji način deformisani i onesposobljeni, kao i male dece.

Zaštitni znak Damballa-e su dve zmije spojene na velikom krstu. Veve simbol koji se izrađuje njemu u čast spada u grupu najpopularnijih simbola koji savršeno dočarava ravnotežu u svemiru (krst) uz neizostavni detalj isceljenja (zmije). Čak i sam ritual prizivanja Damballa-e se svodi na oponašanje zmijinih pokreta, jer se smatra da ovaj duh nikada ne priča već samo sikće, šišti ili zviždi. Njegova supruga je Ayida-Weddo, takozvana Dugina Zmija, koja se smatra božanstvom plodnosti, vetra, vode, vatre, duge i (pogađate!) zmija. Mnogi smatraju da je upravo ona oličenje druge zmije koja se pojavljuje na veve simbolu Damballa-e, jer, sasvim logično, svaka kreacija je u osnovi dvojni proces u kome podjednako učestvuju i muška i ženska strana.

Važno je pomenuti i to da je Damballa jedan od najpozitivnijih duhova čije prisustvo tokom same ceremonije donosi mir i harmoniju. Kako je on i davalac života, dodatno je povezan i sa vodom, odnosno kišom. Zajedno sa svojom ženom Ayida-om predstavlja jednog od najstarijih i najmudrijih duhova. Zaštitna boja Damballa-e je bela, a od dana u nedelji posvećen mu je Četvrtak. Ponude koje se ostavljaju ovom duhu su uglavnom skromne i uključuju belu odeću, slonovu kost, pamuk, hladnu vodu, mleko, jaja, kokosov orah, med, pirinač, hleb i slatkiše. Tradicija nalaže da se ovom duhu nikako ne ostavljaju cigarete a ni alkohol!

Za kraj dodajmo i to da se Damballa najčešće poistovećuje sa Svetim Patrikom, mada se ponegde može čuti da je njegov ekvivalent u hrišćanstvu zapravo Mojsije. Bilo kako bilo, veza sa zmijama je gotovo neizbežna, te je praznik koji korespondira sa ovim duhom 17.Mart, odnosno Dan Svetog Patrika. Druga popularna imena za ovog dobrog duha su još i Papa Dambala, Danbala, Obatala i Danbala Wedo.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203