Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Cvet Ljubavi i Plodnosti: Orhideja

orhideja simbol ljubavi i plodnostiIako se za skoro svaki cvet može reći da predstavlja ono najbolje u čoveku, Orhideja svojim lepim i raskošnim izgledom svakako opravdava titulu cveta ljubavi i plodnosti. Ona je simbol naše želje za intimom, simbol plodnosti i rađanja, ali i mira, spokojstva i kreativnosti. U njoj je oslikano izobilje, potreba za dostizanjem najviših ciljeva, a kako je poznata i po laticama perfektnog geometrijskog oblika – njeno ime se oduvek vezivalo i za savršenstvo prirode.

Prefinjena i egzotična u isto vreme, Orhideja je širom sveta prihvaćena kao simbol romantike, ljubavi, pažnje, nevinosti i čednosti. Njen naziv potiče od grčke reči orchis što u bukvalnom prevodu znači testis, pa ne čudi što se upravo Orhideja smatra cvetom koji pomaže pri začeću. Zanimljivo je pomenuti da ovaj naziv nema nikakve veze sa oblikom cveta, već se radi o obliku njegove krtole za koju su još stari Grci verovali da može pomoći u određivanju pola još nerođenog deteta. I u drevnoj Kini se orhideja smatrala moćnim cvetom koji garantuje veliko i zdravo potomstvo, a u tu svrhu se, osim same biljke, mogu koristiti i eterična ulja ili parfemi na bazi orhideje. Zahvaljujući svemu navedenom, ovaj aristokratski cvet je na Istoku zadržao epitet biljke koja se najčešće poklanja mladim parovima koji očekuju decu.

Činjenica je da i sam pogled na ovaj ekstravagantan cvet donosi mir i spokoj. Na svu sreću, ima ih svuda oko nas, naseljavaju gotovo sva staništa i mogu se naći podjednako i u ravnicama i u planinskim predelima. Ovo pokazuje i odličnu moć adaptacije, pa se orhideje (posebno u Japanu) tradicionalno vezuju i za izobilje, odnosno luksuzan i bogat život. Rado su viđen gost ne samo japanskih domova već i kancelarija, jer se plodnost, složićete se, ne mora odnositi samo na spavaću sobu već i na dobre poslovne poduhvate. A kako je u Japanu rasprostranjeno verovanje da je ratnik koji na svom putu pronađe cvet orhideje čovek posebne hrabrosti i junaštva, tako se ovaj cvet istovremeno povezuje i sa fizičkom snagom i moći. Nešto slično pronalazimo i kod Asteka kojima je od posebne važnosti bio “čudesni” napitak napravljen od čokolade i vanile (inače najpoznatije jestive orhideje!) koji su rado ispijali kako bi očuvali svoju muškost i snagu.

Često se može čuti da su orhideje idealan cvet za one koji poseduju neobičnu lepotu, ali istovremeno vole jednostavnost, svedenost i poseduju urođeni smisao za dizajn i estetiku. Ipak, ukoliko planirate da nekoj dragoj osobi poklonite orhideju, dobro razmislite pri odabiru boja! Plavom orhidejom osobi šaljete poruku da ona za vas predstavlja raritet, unikat, jedinstveno stvorenje. Ona jeste simbol ljubavi ali u kombinaciji sa plavom bojom emocije prožima spiritualnost, pa je u pitanju nesvakidašnja veza, nešto što se ne nalazi baš tako često. S druge strane, za belu orhideju se odlučite ukoliko osobi želite da pošaljete jasnu poruku koja glasi “drag/a si mi”, jer ona simbolizuje lepotu i eleganciju, a poseduje i dozu nevinosti koja ne obavezuje. Suprotno tome, crvena će naglasiti vašu strast, odlučnost, istrajnost i neskrivenu ljubav, dok će njeni nešto svetliji tonovi kao i ružičasta boja akcenat staviti na sreću i radost kojom vas ispunjava vreme provedeno sa dotičnom osobom. Ukoliko želite da nekome dodelite titulu najboljeg, posebnog prijatelja, poklonite mu žutu orhideju, jer je upravo ona simbol prijateljstva ali i novih početaka; dok se orhideje u boji lavande obično poklanjaju majkama ali i svim ženama koje za nas predstavljaju oličenje elegancije, gracioznosti, i ženstvenosti. Nešto zagasitiji tonovi ovog cveta, poput ljubičaste, vezuju se za autoritet, poštovanje i divljenje, pa ih možete pokloniti nekom koga smatrate svojim uzorom ili nekoj uglednoj osobi. Za koju god kombinaciju da se odlučite na kraju – sigurni smo da ne možete pogrešiti. Ko bi još odbio ovako savršen cvet?

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203