Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Božur – Cvet Strasti, Lepote i Bogatstva

bozur cvet strasti, lepote i bogatstva

Crtež božura kineskog umetnika Yun Shouping-a, 17-ti vek

Iako je reč o cvetu koji se najčešće koristi da dočara ženstvenost i lepotu, božur je zapravo Jang biljka, koja se vezuje za proleće, bujanje i optimizam. Smatra se da je ovaj veličanstven cvet ime dobio po Paeonu, grčkom lekaru bogova, i učeniku nadaleko poznatog Asklepija. Kako je Asklepije vremenom postao ljubomoran na svog pametnog đaka, Zevs je odlučio da Paeona pretvori u cvet i tako ga spase učiteljeve mržnje.

Iako je ime božura vezano za staru Grčku, najveće poštovanje on uživa na Istoku gde, zajedno sa cvetom šljive, predstavlja tradicionalni cvetni simbol Kine. Kinezi motiv božura od davnina koriste za oslikavanje svile i porcelana, nalazimo ga i na poštanskim markicama, a nezaobilazan je detalj i u izradi posuđa kao i duboreza. Bez obzira na materijal, značenje ostaje nepromenjeno: čast, plodnost, život u izobilju, dug i srećan brak. A kada god vidimo božur u punom cvatu – Kinezi i Japanci poručuju da to znači dobru sreću i mir!

Verovali ili ne, sve su ovo kvaliteti kojima se božur može pohvaliti, najverovatnije zbog svog gordog držanja i upečatljive crvene boje koja ljude asocira na kreativnost, život, strastvenost, sjedinjenje i ljubav. Feng Šui preporuka je da se unošenjem božura u dom ili kancelariju pospešuje protok pozitivne energije koja automatski deluje i na smirivanje našeg nervnog sistema, smanjuje holesterol i omogućava normalno funkcionisanje jetre.

Pored Azije, božur važi za omiljen cvet i na našim prostorima, a posebno nakon bitke na Kosovu. Naime, smatra se da je upravo Kosovski božur onaj koji poseduje najintenzivniju vatreno crvenu boju koja simboliše krv poginulih kosovskih junaka. Uporedo sa ovim predanjem, rasprostranjeno je i verovanje da je božur odličan zaštitnik od uroka, pa se njegov koren često kači iznad kolevke u cilju zaštite novorođenčeta od urokljivih pogleda. Ukoliko se zasadi u bašti ispred kuće dobija moć da odbija negativnu energiju i štiti dom od zla. Drugim rečima, Srbi veruju da božur čuva i okrepljuje ne samo telo već i dušu!

Iz svega ovoga nije teško zaključiti da je božur jedan od najboljih “provodnika” emocija, pa se čak i parfemi koji sadrže esenciju ovog cveta koriste da naglase nečiju zavodljivost ali istovremeno i tvrdoglavost. Zanimljivo je pomenuti da se za božur ponekad vezuje i stidljivost, a sve zahvaljujući legendi iz viktorijanskog doba koja kaže da nestašne i misteriozne nimfe koriste latice božura za skrivanje od znatiželjnih pogleda. Koje god tumačenje smatrali istinitim – sa božurom nema greške. Unesite malo njegovog optimizma u svoju svakodnevnicu, nećete se pokajati!

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203