Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Baron Samedi Veve – Vudu Simbol

Baron Samedi Veve - Vudu simbolBaron Samedi je jedan od najmoćnijih i najčuvenijih duhova u Vudu religiji. Posebno je poštovan na Haitiju, gde se smatra spiritualnim ocem (praocem) svih duhova, a njegove poznate inkarnacije su Baron Cimitiere, Baron La Croix i Baron Kriminel. Iako se na prvi pogled može činiti da postoji velika razlika između ovih duhova, činjenica je da ih spaja jedna zajednička osobina – svi su oni duhovi smrti, odnosno umrlih duša!

Samedi (što u prevodu znači Subota) je vođa takozvanih Guede-duhova, onih koji imaju moć da spajaju smrt i plodnost (ponovno rođenje). Zvuči nespojivo, ali kako se radi o gospodaru umrlih, ovaj Baron je takođe upoznat i sa svim “tehnikama” isceljenja pa ukoliko odluči da je čovekov život dovoljno vredan – on se može predomisliti i zalečiti mu smrtonosne rane. Možete onda i sami pretpostaviti koliko je njegovo prisustvo važno kada je onaj negativniji aspekt Vudu-a u pitanju (kletve, crna magija). Postoji čak verovanje da osoba na koju je bačena smrtonosna kletva ne može umreti dok Baron Samedi odbije da joj iskopa grob! Drugim rečima, smatra se da je svako “bezbedan” dok ga ovaj moćni duh drži u životu.

Dodatno, Samedi se stara da sva tela koja su zakopana u zemlji tamo i ostanu, odnosno da se njihove duše “smire” i da se ne koriste od živih u loše svrhe (da ne proganjaju ljude u formi popularnih zombija). Šta će tražiti zauzvrat umnogome zavisi od njegovog trenutnog raspoloženja. Ponekad je dovoljno da sledbenici nose crnu, belu ili ljubičastu odeću (što su ujedno i njegove omiljene boje), a ponekad su njegovi prohtevi nešto veći i obuhvataju poklone u vidu cigareta, kafe, ruma, hleba ili prženog kikirikija.

Ne treba zaboraviti ni korišćenje takozvanih svetih (veve) simbola i organizaciju vudu ceremonija koje su neophodne da bi se Baronu omogućio “ulazak” u svet živih. Sam ritual se svodi na oponašanje nižih duhova obučenih poput vođe Samedija – iako su oni sličnog bezobraznog ponašanja, nekulturni i nezreli, ipak nisu ni upola tako šarmantni i magični kao njihov vrhovni lider. Ono što je najupečatljivije kod Barona jeste njegov destruktivan karakter, nepristojnost (ovaj duh obožava psovke!) i primitivizam. Sledbenici ga zamišljaju kao čoveka sa izrazito belom lobanjom umesto lica, tamnim naočarima, i crnim smokingom. Tako obučenog ga je najlakše sresti na raskrsnicama (simbolika spajanja puteva – susret sveta umrlih i sveta živih duša).

Baron Samedi obožava alkohol i duvan, pa su čaša ruma u ruci i cigareta u ustima takođe neizostavni detalji koji upotpunjuju njegovu magiju. Oženjen je jednim od najmoćnijih ženskih duhova – Maman Brigite – ali je poznat po tome što često “juri” i obične smrtnice. Kada je reč o njegovom veve-simbolu, i njega je podjednako lako prepoznati. Osnovu samog simbola čini veliki krst (takođe simbol raskršća), dok su oko njega iscrtana dva kovčega sa zvezdama, kao podsećanje da se život ne može završiti ukoliko to magični Baron ne dozvoli!

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203