Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Alhemijski simboli i njihovo značenje

Triptih o alhemiji

Strana iz Alhemičarskog triptiha Ramona Llulla, sa početka 16-og veka – Izvor: Wikipedia

Za alhemijske simbole se s pravom može reći da spadaju u grupu najmisterioznijih simbola na svetu. Iako su alhemiju praktikovale drevne civilizacije Mesopotamije, Egipta, Persije, stare Grčke i Rima, ova nauka (ili bolje reći veština) i dan danas predstavlja jednu od najvećih enigmi. Šta mi zapravo znamo o alhemiji? Da li je ona za nas i dalje samo asocijacija na kamen mudrosti i pretvaranje običnih metala u zlato ili srebro, ili smo spremni da zavirimo dublje u ovaj magičan svet dobro prikrivenih poruka?

Svako ko se usudi da kroči u misteriju zvanu alhemija, vrlo brzo shvata da je reč o jednom nepreglednom prostranstvu simbola koji kriju mnogo dublja i konkretnija značenja. Oni su zapravo svojevrstan vrh ledenog brega, znakovi koji služe da se definišu ne samo elementi već i stanje duha. Kada kažemo “znakovi”, mislimo i na planetarne simbole, simbole hemijskih elemenata, antičke simbole, ali i životinjske. Sve je povezano, u duhu dobrog starog alhemijskog principa koji glasi “kako je gore – tako je dole”, a upravo je priroda temelj prave i istinite alhemije.

Definicija alhemije glasi: “svaki naizgled magični proces kojim se običan materijal pretvara u nešto što ima stvarnu vrednost”, dok sama reč alhemija potiče od arapske “al kimiya”, što u prevodu znači “crna” (ovo se povezuje sa crnom zemljom, jednim od imena kojim je nazivana plodna dolina reke Nil). Stari Egipćani su bili majstori metaloprerađivačke industrije i duboko su verovali da se magijske sile mogu naći u svim strukturama. Stoga ne čudi što se za alhemiju često kaže da predstavlja osnovu današnje, moderne hemije. I pored ovoga, ona je mnogo više od nauke – simbol je spiritualnog napretka čoveka.

Iako se često smatra da je sinteza zlata i drugih plemenitih metala bila jedini cilj drevnih alhemičara, činjenica je da su oni prvenstveno bili vrlo posvećeni mislioci koji su tu sintezu zapravo smatrali samo sporednim efektom. Pravi cilj je, pogađate, bila suštinska transformacija materije, a psiholozi u ovome vide sliku unutrašnjih ljudskih psiholoških poriva. Bilo kako bilo, ovi simboli, ma koliko misteriozno delovali, ne kriju ništa đavolsko i negativno. Naprotiv, oni se smatraju “svetim” simbolima koje su vrsni alhemičari koristili među sobom kako bi sprečili da okultne tajne dođu u posed onih koji bi ih zloupotrebili.

Mi vas, nažalost, ne možemo naučiti kako da pretvorite običan metal u zlato, ali vam zato možemo pomoći da bolje upoznate osnovne alhemijske simbole. Zato ne propustite naše naredne tekstove – vašu ulaznicu za svet magičnih simbola magične veštine!

Comments are closed.