Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Agwe Veve – Vudu simbol

Vudu Simbol Agwe VeveAgwe veve pripada grupi religijskih, takozvanih vudu simbola, koji se koriste prilikom ritualnih ceremonija prizivanja duhova na Haitiju. Radi se o vodenom duhu koji uživa veliko poštovanje u ovoj ostrvskoj zemlji čije stanovništvo direktno zavisi od mora. Agwe ili Agoueh vlada morem, ribama i svim vodenim biljkama, a istovremeno se smatra zaštitnikom ribara i mornara. Zato i ne čudi što osnovu ovog simbola čini brod, odnosno čamac sa veslima, i što se rituali njemu u čast sprovode u blizini neke vodene površine.

Još jedan od popularnijih naziva za ovog duha je Met Agwe Tawoyo, što u prevodu znači Učitelj Agwe. Njegovi sledbenici ga zamišljaju kao zgodnog meleza na čijem licu su najupečatljivije izrazito zelene oči, a krase ga još i džentlmenski maniri, urođeni autoritet, oficirsko držanje, rezervisanost, poštenje i neosporna hrabrost. Najčešće je obučen u uniformu marinca, pa se smatra da se, kada zaposedne ljudsko telo, tako i ponaša – salutira iizdaje naredbe dubokim glasom.

Omiljene boje Agwe-a su bela i plava, mada mu se ponegde pripisuje i vladavina nad braon bojom. Oženjen je Sirenom (La Sirene), a njegov hrišćanski ekvivalent je arhanđel Rafael. Darovi spremljeni za njega se ostavljaju na specijalno izrađenom splavu koji se zatim pušta niz vodu, a bogata ponuda obično uključuje šampanjac, rum, slasnu egzotičnu hranu, igračke u obliku broda kao i ovna čija je vuna ofarbana u indigo boju. Obavezni su i zvuci pucnjave, a zanimljivo je pomenuti da su upravo morski plodovi hrana koja se gotovo nikad ne prinosi ovom duhu.

Kao što smo već naglasili, ovaj simbol pripada grupi dobrih duhova (low-a) koji su miroljubivi i smatraju se čovekovim zaštitnicima (takozvani Rada aspekt vudu magije). Svaki duh ima i svoje drugo (takozvano Petro lice), a kada je Agwe u pitanju taj negativni ekvivalent nosi naziv Agwe La Flambeau. Za razliku od Met Agwe Tawoyo-a koji je “čist” vodeni duh, La Flambeau u vodu unosi vatru, odnosno zadužen je za sve one loše stvari kojenajčešće podrazumevaju ključanje, vrenje, kao i vulkanske erupcije koje se događaju na samom dnu okeana.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203