Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Aegishjalmur Simbol Drevnih Vikinga

Aegishjalmur - Simbol Drevnih Vikinga - Štit Strahopoštovanja

Foto: Wikipedia

Aegishjalmur, poznatiji i kao šlem strahopoštovanja (straha) je jedan od najmoćnijih simbola zaštite koji su stari Vikinzi koristili kako bi izbegli povrede i istovremeno osigurali pobedu na bojnom polju. Osnovno značenje ovog simbola jeste “uterivanje straha” protivniku, ali je verovatno mnogo bitnije verovanje da osobi koja ga nosi on zapravo pomaže da savlada strah u svom umu, odnosno telu. Kao što smo ranije pomenuli, stari ratnici su ga najčešće nosili preko čela, ili iscrtavali krvlju, a danas je ovaj simbol jedna od najpopularnijih tetovaža i talismana širom sveta (posebno u Skandinavskim zemljama).

Sam simbol je u osnovi spoj dva numerička obrasca, trojke i osmice, za koje se slobodno može reći da su predstavljali neku vrstu svetih brojeva u nordijskoj tradiciji. Množenjem ovih brojeva se dobija dvadeset četiri, što odgovara broju runa u takozvanoj runskoj abecedi. Veza sa runama se vidi i u najupečatljivijem delu Aegishjalmur-a, odnosno runi Elhaz (Algiz). Posmatrana sama za sebe, ova runa ima univerzalno značenje zaštite, a to se odnosi ne samo na određenu osobu, već i na zaštitu mesta i stvari. Elhaz istovremeno predstavlja i moćan spiritualni štit jer se smatra da poseduje moć da blokira i tera negativnu energiju, ljude ili pak grupu ljudi. Na nju slobodno možemo gledati kao na svojevrsnog anđela čuvara, a i sam njen oblik podseća na čoveka koji širi ruke ka nebu u potrazi za zaštitom.

Zamislite onda kolika “količina” zaštite se nalazi u Aegishjalmuru, koji u sebi nosi osam malih Elhaz-a (na kraju svakog “štapa”) i još toliko pomenute rune u svojoj osnovi! Neki moderni praktikanti nordijske magije smatraju da ovaj broj korespondira sa osam strana sveta, dok centralna tačka simbola odgovara takozvanoj Srednjoj Zemlji. Pravilnim korišćenjem ovog snažnog energetskog polja čovek (ratnik) sebi može da obezbedi superiornu moć i samim tim prilično jednostavno zaustavi svakog svog protivnika. Takođe, valja pomenuti da neki ovaj simbol dovode u vezu i sa otvaranjem trećeg oka, koje čoveku pomaže da lakše predoseti zlo odnosno nečije nečastive namere. Samim tim, osoba je uvek korak ispred svog neprijatelja, a Aegishjalmur joj pomaže da “počisti” negativnu energiju i ponovo uspostavi ravnotežu i harmoniju sa svojom okolinom.

Za aktivaciju Aegishjalmur-a je, za početak, dovoljan talisman, ili bilo koji komad nakita koji u sebi sadrži ovaj simbol. Može se iscrtati na koži, uklesati na kamenu, istetovirati kanom ili ga možete zauvek nositi na sebi u vidu trajne tetovaže. Njegova energija je zaista neverovatna – potrudite se da je aktivirate u trenucima kada se osećate bespomoćno i nezaštićeno, verujemo da će vam pomoći da pronađete pravo rešenje i pravu zaštitu u najkraćem mogućem roku!

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203